Ekonomija     | 19.07.2020. 15:50 |

Srbija: Od pojave koronavirusa uposleno 4.552 zdravstvenih radnika

FENA Internet

BEOGRAD, 19. srpnja (FENA) - Od pojave korona virusa u Srbiji, u razdoblju od 26. ožujka do sada, angažirano je i uposleno 4.552 zdravstvenih radnika u 186 zdravstvenih ustanova, navode u srbijanskom Ministarstvu zdravlja.

U ovom Ministarstvu ističi kako su tijekom  2020. godine dane suglasnosti i za zapošljavanje na neodređeno vrijeme za 2.394 zdravstvenih radnika, po osnovu upražnjenih radnih mjesta zbog odlaska u mirovinu ili nekih drugih razloga, a u lipnju je nastavljeno i sa zapošljavanjem najboljih diplomaca medicinskih fakulteta i srednjih škola u okviru projekta Ministarstva zdravlja pokrenutog prošle godine.

Tako je posao, specijalizaciju i doktorske studije do sada ukupno po ovom projektu dobilo preko 500 najuspešnijih mladih liječnika, s prosjekom 9 i 10, kao i  700 medicinskih sestara i tehničara s odličnim rezultatom tijekom školovanja.

Još 200 zdravstvenih radnika će uskoro dobiti šestomjesečni angažman, koji će financirati EU, zahvaljujući ugovoru koji su ovih dana potpisali ministar za europske integracije Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrizi, s ciljem da se povećaju  kapaciteti Srbije za borbu protiv Covida-19.

Oni će biti angažirani u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr. Milan Jovanović Batut", a za taj njihov šestomjesečni angažman EU je odredila oko milijun eura.

"Očekujemo mlade liječnike  prije svega u zavodima za javno zdravlje na teritoriju gdje su epidemijska žarišta, a zatim očekujemo mlade medicinske sestre i sve ljude koji su bez posla u ovom trenutku, da zajedničkim snagama pomognemo da se izvrši kontrola epidemije", rekla je ravnateljica Instututa "Batut" Verica Jovanović i  pozvala  mlade da se jave na natječaje koji će biti raspisani.

Istovremeno podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS) pokazuju da je  u svibnju ove godine u odnosu na isti mjesec prethodne ukupan broj zaposlenih zdravstvenih i socijalnih radnika veći za 1,2 posto  (1.747 osoba), prenosi Tanjug.

(FENA) Z. P.

Vezane vijesti

Skupština Srbije: Lokalni i beogradski izbori 2. lipnja

Mojsilović: Do kraja mjeseca dostavit ćemo Vučiću prijedlog za način služenja obveznog vojnog roka

EU službeno uvjetuje integraciju Srbije normalizacijom odnosa s Kosovom

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta