Svijet     | 20.07.2020. 08:58 |

Pregovori čelnika EU o fondu za ekonomski oporavak nastavljaju se danas

FENA Internet

BRUXELLES, 20. jula (FENA) - Pregovori čelnika EU-a čiji je cilj postizanje sporazuma o fondu za ekonomski oporavak od koronavirusa nastavljaju se u ponedjeljak,  četvrtog dana.

Navodno postoje velike razlike između čelnika koji pokušavaju dogovoriti fond za oporavak ekonomija i sljedeći dugoročni budžet bloka, prenosi BBC.

Neke države članice smatraju da je predloženi paket u iznosu od 750 milijardi eura prevelik i da bi trebao biti zajam za vraćanje, a ne bespovratna pomoć.

Navodi se daje rasprava bila burna, na momente su 'sjevale varnice'.

U ranim jutarnjim satima ponedjeljka ujutro, francuski predsjednik Emmanuel Macron navodno je udario rukom o stol i prijetio da će izaći iz rasprava.

I nizozemski premijer Mark Rutte priznao je da su čelnici "blizu neuspjeha", a razgovori bi se još mogli "raspasti".

Razgovori bi trebali nastaviti u 14:00 u ponedjeljak, što je sada najduži samit EU-a od Nice 2000. godine, kada su razgovori trajali pet dana.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel podsjetio je čelnike da je više od 600.000 ljudi umrlo od virusa u svijetu, i nada se da će "sutrašnji naslov biti  da je EU ostvarila nemoguću misiju".

Čelnici EU-a su se u petak sastali u Bruxellesu kako bi razgovarali o sedmogodišnjem budžetu bloka i planiranom paketu poticajnih sredstava za pomoć ekonomijama zemlja pogođenim pandemijom.

To prvi sastanak licem u lice između čelnika otkako su vlade u martu započele s uvođenjem mjera izolacije u nastojanju da zaustave širenje koronavirusa.

Države članice EU podijeljene su između onih koji su od epidemije najviše pogođeni i onih koji su zabrinuti zbog troškova plana oporavka.

Neke sjeverne države poput Nizozemske i Švedske tvrde da bi paket trebao biti u obliku zajma, a ne bespovratnih sredstava.

Ali druge države, uključujući Italiju i Španiju, koje nastoje oživjeti svoje razorene ekonomije optužile su EU da ne čini dovoljno kako bi pomogla zemljama koje je pogodila pandemija. Italija je bila jedna od najranijih evropskih zemalja koja je pretrpjela epidemiju i zabilježila je 35.000 smrtnih slučajeva.

Talijanski premijer Giuseppe Conte rekao je da je Evropa "pod ucjenom" i opisao pregovore kao "zagrijane".

Mađarski premijer Viktor Orban optužio je nizozemskog kolegu Mraka Ruttea za ličnu osvetu i pokušaj povezivanja finansijske pomoći s političkim pitanjima. Orban i njegov saveznik Poljska prijetili su da će staviti veto na taj paket ako usvoji politiku oduzimanja sredstava od nacija koje ne zadovoljavaju određene demokratske principe.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz rekao je da "postoji neki put", da je moguće da se može postići dogovor.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je rekla: "Još ne mogu reći hoćemo li pronaći rješenje. Puno je dobre volje, ali i mnogo različitih stavova."

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Nikšić: BiH zaslužuje da bude dio evropske priče (VIDEO)

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom