Bosna i Hercegovina     | 21.07.2020. 12:55 |

Isplata jednokratne novčne pomoći penzionerima u BPK sljedeće sedmice

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 21. jula (FENA) - Jednokratna novčana pomoć penzionerima s najnižom penzijom s područja Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde kao i osobama starijim od 65 godina koji su se u vrijeme trajanja stanja prirodne nesreće našli u stanju socijalne potrebe, bit će isplaćena sljedeće sedmice, potvrdio je ministar za socijalnu politiku BPK Eniz Halilović.

Po njegovim riječima, pravo na dodjelu jednokratne novčane pomoći u iznosu od po 50 KM na osnovu javnog poziva i utvrđenih kriterija, ostvarilo je 2.506 korisnika.

- Na javni poziv prijavilo se oko 2.700 osoba od čega je 2.506 ispunilo uslove za ostvarivanje prava na jednokratnu novčanu pomoć za penzionere s najnižom penzijom isplaćenom na teritoriji Federacije, a takođe tu su i osobe starije od 65 godina koje nemaju nikakvih primanja. Vlada je na zadnjoj sjednici usvojila odluku o odobravanju tih sredstava i očekujemo isplatu iduće sedmice putem banaka ili pošte - pojasnio je Halilović.

Dodao je da oko 200 osoba nije ostvarilo pravo na ovaj vid pomoći jer nisu ispunili propisane kriterije.

- Pored visine primanja jedan od kriterija je bio i prebivalište na području BPK Goražde. Međutim, bilo je zahtjeva osoba koje imaju prebivalište na području entiteta Republika Srpska kao i osoba koje imaju veće penzije od minimalnih, tako da nisu ispunjavali uslove - precizirao je Halilović.

Sredstva u iznosu od 125.300 KM u ove svrhe su obezbijeđena u budžetu BPK Goražde na osnovu Zakona o ublažavanju negativnih posljedica uzrokovanih stanjem nesreće BPK Goražde.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Razvojna banka FBiH okupila bivše uposlenike, penzionere ove institucije

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana