Svijet     | 21.07.2020. 14:14 |

Pompeo na sastanku s Johnsonom o odnosu prema Kini nakon izbacivanja Huaweija

FENA Internet

LONDON, 21. jula (FENA) - Američki državni sekretar Mike Pompeo stigao je u utorak u Downing Street radi sastanka s britanskim premijerom Borisom Johnsonu.

- Dobrodošli u broj 10 – poručio je Johnson Pompeu dok su sjeli u baštu Dwoning Streeta radi sastanka na otvorenom.

Pompeo će danas s Johnsonom raspravljati o načinima suočavanja s rastućom snagom Kine, samo sedam dana nakon što je London naredio izbacivanje opreme kineske kompaniije Huawei iz G5 mreže.

Američki predsjednik Donald Trump pozdravio je Johnsonovu zabranu Huaweija, iako također tvrdi da je London prinuđen na takav potez zbog briga oko Kine, koju on smatra glavnim geopolitičkim suparnikom Sjedinjenih Država u 21. stoljeću.

Dok Britanija pooštrava stav prema Kini zbog njenog bavljenja pandemijom koronavirusa i akcijama u Hong Kongu, Pompeova posjeta smatra se pokušajem jačanja Johnsonove odlučnosti i nagovještaj je moguće nagrade za sporazum o slobodnoj trgovini nakon Brexita, tvrde  diplomati.

- Pozdravljamo vijest da će Ujedinjeno Kraljevstvo zabraniti nove nabavke 5G opreme od Huaweija i fazno će izbacivati postojeću Huaweijevu opremu iz telekomunikacijskih mreža 5G – navodi State Department u saopćenju povodom Pompeove posjete Londonu, prenosi Reuters.

Kina tvrdi da je Zapad – a Washington posebno – zahvaćen mješavinom antkineske histerije i kolonijalnih razmišljanja o komunističkoj državi koja samo nastoji donijeti  prosperitet svojih 1,4 milijardi ljudi.

Kina je u 1979. imala ekonomiju koja je bila manja od italijanske, ali je nakon otvaranja stranim ulaganjima i uvođenja tržišnih reformi postala druga po veličini svjetska ekonomija.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Xi Jinping se sastao s predstavnicima američkih poslovnih subjekata

Sunak: Britanija će učiniti sve što je potrebno da se zaštiti od kibernetskog napada

Kineski posrednik: Rusija i Ukrajina vjeruju da će se rat završiti pregovorima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo