Bosna i Hercegovina     | 21.07.2020. 13:55 |

Majkić: Ne smije se ni pomisliti šta će se desiti ako se ne usvoji budžet

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 21. jula (FENA) - Ne smije ni misliti šta bi se desilo ako budžet ne bi bio usvojen, rekla je danas tokom rasprave delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić.

Naime, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je na hitnoj sjednici podržao principe Prijedloga zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, koji je dostavljen od Predstavničkog doma državnog parlamenta.

Od prisutnih 14 delegata, za predloženi zakon glasalo ih je 13, niko nije bio protiv, a jedan delegat je bio suzdržan. Iz Federacije BiH devet delegata je podržalo predloženi zakon, dok su iz RS-a „za“ glasala četiri delegata, a jedan je bio suzdržan.

Tokom delegatske diskusije, predsjedavajuća Komisije za finansije i budžet Dušanka Majkić je kazala da samo kašnjenje u donošenju budžeta zahtijeva od delegata ozbiljnosti i odgovornost da se taj dokument što prije donese.

Navela je da se usvajanjem budžeta stvara pretpostavka za provođenje lokalnih izbora u BiH.

Također, navela je da su predloženim budžetom predviđena određena sredstva kako bi se pomoglo u prevazilaženju problema nastalih uslijed pandemije Covida -19.

Izrazila je uvjerenje da će predloženi zakon biti usvojen, dodajući kako ne smije ni misliti šta bi se desilo ako ne bi bio usvojen.

Delegat Denis Bećirović je ukazao na tri elementa - na proceduru, na sadržaj predloženog zakona i na politički kontekst.

Što se tiče procedure, naveo je da su „nosioci i predlagači budžeta BiH za 2020. godinu prekršili sve zakone koji reguliraju pitanje usvajanja budžeta BiH“.

- Kad je riječ o sadržaju budžeta, ljudi u BiH trebaju znati kakav je ovo budžet. Da li je u pitanju razvojni budžet, nije. Da li je socijalni, nije. Da li je euroatlanski, nije. Da li je ovaj budžet adekvatan odgovor na sigurnosne izazove s kojima se suočava BiH, odgovor je ne. Da li je ovo ozbiljan odgovor na zdravstvena iskušenja i izazove, pogotovo u svijetlu krize u vezi sa koronvirusom, odgovor je opet ne. Zbog toga želim ukazati na vrlo ozbiljne nedostatke i slabosti u ponuđenom budžetu - naveo je Bećirović.

Po njegovim riječima, od ovog budžeta o kojem danas govore „samo je gori jedan budžet, to je onaj neusvojeni budžet BiH“.

Istaknuo je da podržava amandman poslanika Jasmina Emrića iz Predstavničkog doma, koji se odnosi na osiguranje određenih sredstava za pomoć u rješavanju migrantske krize.

Napomenuo je da je ranije uputio formalni prijedlog koji se odnosi na popunjavanje državne granične službe, „kako bi bili sposobni da se součavamo sa migrantskom krizom“.

- Smatram da je prijedlog amandmana iz Predstavničkog doma komplementaran i sa onim što sam ja prije te sjednice predložio - naveo je Bećirović.

Delegat Zlatko Miletić je kazao da je više očekivao od članova Predsjedništva BiH, koji su prvi prijedlog zakona o budžetu institucija BiH za 2020. godinu vratili Vijeću ministara BiH na doradu.

Očekivao je, kaže, da su ga vratili zbog situacije u kojoj se trenutno BiH nalazi i problema izazvanih pandemijom, posebno u zdravstvenom sistemu i ekonomiji.

- Mislim da ovo što su uradili, da se radi o kozmetičkim promjenama, pogotovo ova pomoć, sredstva koja se odnosne na pandemiju u iznosu od 40 miliona KM - naveo je Miletić.

Dodaje kako je očekivao od Predsjedništva BiH da budžet svih institucija, svih ministarstava „srežu“ za najmanje 20 posto, kako bi se taj novac dao na raspolaganje entitetima, općinama...

Delegat Mladen Bosić je tokom rasprave kazao da izgleda da jedino on neće glasati za budžet.

Po njegovim riječima, loša je poruka javnosti način na koji se ovaj budžet usvaja i razlozi zbog kojih nije usvojen do jula mjeseca.

- Praktnično svi znaju da razlozi neusvajanja budžeta nisu bili nemogućnost dogovora kako budžet potrošiti i kako napraviti, na koju stavku koliko para. Razlozi neusvajanja budžeta su bile razmirice oko toga ko će koga postaviti na koju funkciju - kazao je Bosić.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo