Bosna i Hercegovina     | 21.07.2020. 16:08 |

Predsjedavajući Doma naroda BiH razgovarao s ambasadoricom Uebber

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. jula (FENA) - Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić razgovarao je danas s ambasadoricom Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini,  Margret Uebber o bilateralnim odnosima dvije zemlje i o nastavku procesa evropskih integracija BiH u svjetlu šestomjesečnog njemačkog predsjedavanja Vijećem Evrope.

Ambasadorica Uebber upoznala je predsjedavajućeg Špirića s prioritetima njemačkog predsjedavanja, koje se, kako je naglasila, dešava u vrijeme velikih zdravstvenih, socijalnih i ekonomskih izazova u cijelom svijetu, pa i u Evropskoj uniji. Prema riječima ambasadorice Uebber, SR Njemačka, koja je uvijek bila jedan od glavnih zagovornika evropskog puta BiH, smatra da zemlje zapadnog Balkana imaju jasnu perspektivu za članstvo u Evropskoj uniji. 

Predsjedavajući Špirić, u svojstvu člana ad hoc Političke radne grupe za ubrzanje procesa evropskih integracija BiH, upoznao je ambasadoricu s realizacijom prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. S tim u vezi, Špirić je izrazio očekivanje da će se SR Njemačka založiti da BiH što prije dobije status zemlje kandidata, po mogućnosti do kraja njemačkog predsjedavanja Vijećem Evrope.

Sagovornici su zaključili da su bilateralni odnosi dvije zemlje vrlo dobri i prijateljski, te da ih u tom pravcu treba dalje nastaviti unapređivati. Predsjedavajući Špirić zahvalio se ambasadorici Uebber na dosadašnjoj podršci SR Njemačke, kao i na donacijama koje Vlada te prijateljske zemlje već godinama upućuje putem tehničke i finansijske razvojne saradnje, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Odbor za žalbe građana PSBiH prihvatio dvije prijave građana

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH u Briselu na plenarnom zasjedanju COSAC-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo