Svijet     | 21.07.2020. 20:38 |

Khadimi: Irak neće dopustiti nikakve prijetnje po Iran sa svoje teritorije

FENA Internet

TEHERAN, 2 jula (FENA) - Irački premijer Mustafa al-Kadhimi izjavio je tokom posjete Teheranu u utorak da Irak neće dopustiti nikakvu prijetnju po Iran koja dolazi s njegove teritorije.

Govoreći na konferenciji za novinare s iranskim predsjednikom Hassanom Rouhanijem uoči sastanka s iranskim vrhovnim vođom, Kadhimi je aludirao na iračke brige da ne postane bojno polje između ljutih neprijatelja Irana i Sjedinjenih Država.

Irački premijer suočava se s teškim balansiranjem između Teherana i Washingtona, koji su se opasno blizu primakli otvorenom sukobu u regiji, posebno na iračkom tlu, tokom protekle godine.

U svojoj zemlji Kadhimi se suočava s pritiskom stranaka u savezništvu s Iranom i paravojnih grupa koje ga smatraju naklonjenim Sjedinjenim Državama jer je nagovijestio kako želi suzbiti moć milicija i političkih grupa koje uživaju irnsku podršku.

- Narod Iraka želi dobre odnose s Islamskom Republikom Iran na osnovu principa nemješanja u unutrašnja pitanja obje zemlje - izjavio je Kadhimi na konferenciji za novinare koju je uživo prenosila iranska državna  televizija.         

- Irak je zemlja koja neće dopustiti bilo kakvu agresiju ili izazov Iranu sa svoje teritorije - izjavio je Kadhimi.

U prva dva mjeseca njegovog mandata, iračke snage sigurnosti izvele su dvije racije protiv milicija, ali su većina uhapšenih brzo oslobođeni.

Sjedinjene Države pohvalile su te poteze i podržale su nekoliko imenovanja koja je Khadimi učinio u snagama sigurnosti, uključujući ponovno imenovanje čelnika iračke kontraterorističke službe Abdula Wahhaba al-Saidija, čija je smjena u prethodnoj vladi pokrenula masovne proteste protiv vlade u prošloj godini.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif posjetio je Bagdad u nedjelju, obilazeći mjesto na kome su u napadu američkog bespilotnog aviona ubijen iranski vojni zapovjednik Qassem Soleimani i irački paravojni zapovjednik Abu Mahdi al-Muhandis u januaru, prenosi Reuters.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Iran ocijenio rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o Gazi kao pozitivan, ali nedovoljan korak

Osuđene razmjere kršenja ljudskih prava u Iranu

Iran upozorio na 'humanitarnu krizu bez presedana' u Pojasu Gaze

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo