Svijet     | 22.07.2020. 10:27 |

Pompeo u posjeti Danskoj, arktička regija glavna tema razgovora

FENA Internet

KOPENHAGEN, 22. jula (FENA) - Očekuje se da će pitanja arktičke regije biti jedna od glavnih tema razgovora kada američki državni sekretar Mike Pompeo posjeti Dansku u srijedu.

Pompeo se treba sastati s danskim premijerom Metteom Frederiksenom i drugim dužnosnicima u glavnom gradu Kopenhagenu.

"To nam daje jedinstvenu priliku za razgovor o globalnim pitanjima od zajedničkog interesa za međunarodnu suradnju, poput sigurnosti, trgovine i  pandemije Covid-19 ", rekao je danski ministar vanjskih poslova Jeppe Kofod uoči sastanka.

Kofod će biti domaćin posebnog sastanka s Pompeom i predstavnicima Grenlanda i Farskih otoka, autonomnih teritorija koji su dio Kraljevine Danske, prenosi dpa.

Interesovanje za arktičku regiju povećalo se posljednjih godina, vođeno prirodnim resursima i strateškom važnošću usred klimatskih promjena.

Prošle godine je američki predsjednik Donald Trump objavio ponudu za kupovinu Grenlanda.

Danska - i Grenland, koji ima autonomiju - odbili su ponudu. Trump je tada u kratkom roku otkazao planiranu državnu posjetu toj skandinavskoj zemlji.

Prošli mjesec, SAD je ponovno otvorio konzulat na Grenlandu, što se smatra potezom kako bi se pojačalo prisustvo Washingtona u arktičkoj regiji usred konkurencije moći s Kinom i Rusijom.

Kofod i Pompeo vjerojatno će razgovarati i o plinovodu Sjeverni tok 2, koji će prolaziti Baltičkim morem od zapadne Rusije do sjeverne Njemačke i proći kroz danske vode.

Pompeo stiže iz Londona gdje je razgovarao o pitanjima vezanim za Kinu s britanskim premijerom Borisom Johnsonom i ministrom vanjskih poslova Dominikom Raabom.

Posljednja posjeta američkog državnog sekretara Kopenhagenu bila je 2016. godine.Kofod i Pompeo sastali su se prošle godine u Washingtonu.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Zgrada danske berze u Copenhagenu zahvaćena plamenom

Republikanci pozivaju na glasanje o pomoći Ukrajini nakon upozorenja o 'ruskoj propagandi'

Počelo u Kopenhagenu - Uvedena četverodnevna radna nedjelja

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'