Ekonomija     | 22.07.2020. 13:09 |

KS - Borba za očuvanje radnih mjesta u realnom sektoru

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. jula (FENA) - Vlada Kantona Sarajevo je na prijedlog ministra finansija Jasmina Halebića utvrdila Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta za ovu godinu radi isplate sredstava za pomoć privredi, odnosno podrške isplati plata uposlenicima za april i maj, te za mart preostalim privrednim subjektima koji su ostvarili to pravo, kao i za nastavak direktne pomoći privredi u skladu sa potrebama u ovom sektoru.

Sredstva MMF-a dio su paketa kratkoročnih i srednjoročnih mjera koje provode resorna ministarstva u Vladi KS sa ciljem ublažavanja negativnih efekata pandemije Covid-19.

- Ovim rebalansom nastavljamo pokrenute mjere za očuvanje radnih mjesta u realnom sektoru u KS. Očekujemo da Skupština KS na sjednici 28. jula usvoji rebalans budžeta i time omogući isplatu sredstava uposlenicima u realnom sektoru. Rebalans je kreiran tako da će nakon usvajanja u Skupštini omogućiti Vladi brzo reagovanje. Ovim rebalansom preuzimamo proaktivnu ulogu u podršci privrednim subjektima - naveo je Halebić.

Rebalans budžeta je bio neophodan korak u vođenju javnih finansija u KS, a zbog opravdanih zahtjeva privrednika koji čekaju sredstva od MMF-a za pomoć privredi, a koje Vlada FBiH zbog proceduralnih razloga još uvijek nije uplatila kantonalnim nivoima. 

- Sredstva od MMF-a nisu upitna, a po njihovom uplaćivanju Kantonu Sarajevo ona će biti operativna u Budžetu KS, kao i prihodi iz drugih izvora. Vlada KS nastavlja i sa drugim aktivnostima koje su usmjerene poboljšanju stanja u privredi - zaključio je Halebić, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

(FENA) E. F.

KS

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo