Bosna i Hercegovina     | 23.07.2020. 07:58 |

Šestomjesečni prihod ZZO ZDK manji za 15,1 milion KM

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 23. jula (FENA) – Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona uprihodio je u prvih šest mjeseci ove godine 87.497.157 KM ili 15.170.843 KM, odnosno 14,8 posto manje od plana za taj period - potvrdio je Feni direktor te ustanove Omer Škaljo.

To je i za 6.814.875 KM ili 7,2 posto manje prihoda nego u istom periodu prošle godine. Kako 98,7 posto prihoda te ustanove čine prihodi od obaveznog zdravstvenog osiguranja, jasno je da je pandemija koronavirusa te gubitak posla nekoliko hiljada radnika i u tom kantonu utjecala na poslovanje i te ustanove.

-Zbog ušteda koje smo u prvih šest mjeseci ostvarili u iznosu od oko 10 miliona KM, stvarni minus u odnosu na plan je 5.193.037 KM. Uštede smo ostvarili po osnovu smanjenja izdataka za bolovanja preko 42 dana, zatim dogovorom sa ponuđačima za ortopedska pomagala, koji su smanjili svoju maržu te i drugim uštedama. Mi ćemo i dalje raditi da pravimo uštede, kako bismo mogli našim bolnicama i domovima zdravlja isplaćivati ugovorene tranše - kaže Škaljo.

Za prvih šest mjeseci, najavljuje, sve obaveze prema zdravstvenim ustanovama bit će isplaćene u dogovorenom iznosu, ali je u planu izrada rebalans budžeta. Očekuje se da će zbog pandemije koronavirusa te smanjene privredne aktivnosti, prihodi biti manji od plana sve do kraja godine.

-Procjene su da će do kraja godine ukupan gubitak biti oko 30 miliona KM pa se moramo prilagođavati, da ne bismo došli u probleme pa da u zadnjem kvartalu ne možemo isplaćivati tranše ustanovama. Zato ćemo s Ministarstvom zdravstva i direktorima svih 19 ustanova koje se finansiraju iz našeg budžeta probati pronaći kompromis. Ukupan plan budžeta za 2020. godinu iznosi 205 miliona KM - ističe Škaljo.

Uštede će pokušati ostvariti u segmentu kontrole propisivanja lijekova sa esencijalne liste, ali ne i na štetu pacijenata. U tome će, podvlači, morati imati podršku zdravstvenih ustanova, jer problem je "što 10-ak ljekara za više od 300 posto propisuju recepata za lijekove nego što u prosjeku propisuju njihove kolege“.

Kako je napomenuo, taj trošak pada direktno na teret Zavoda, a ne ustanova u kojima rade ti ljekari. ZZO ZDK, koji trenutno u evidenciji ima oko 330 hiljada osiguranika, u ovu je godinu i inače ušao sa jedan posto manje osiguranika nego prošle godine.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

OSCE podržao nastavak reforme nastavnih planova i programa za osnovne i opće srednje škole u ZDK

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

Za otklanjanje arhitektonskih barijera i mobilnost invalidnih osoba u ZDK 250.000 KM

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'