Svijet     | 22.07.2020. 15:05 |

SAD naredio Kini da zatvori konzulat u Houstonu, Peking zaprijetio odmazdom

FENA Internet

WASHINGTON/PEKING, 22. jula (FENA) - Sjedinjene Države poručile su Kini da zatvori svoj konzulat u Houstonu, objavile su u srijedu obje zemlje, što je dovelo do dodatnog pogoršanja bilateralnih odnosa, a izvor je rekao da Peking razmatra zatvaranje američkog konzulata u Wuhanu.

Washington je naprasno zatražio zatvaranje konzulata u Houstonu, rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, a na Twitteru je objavljeno da je Kini dat rok od 72 sata da to učini.

Zvanični Peking je osudio naredbu i zaprijetio odmazdom, ali ne navodi koje bi mjere kineska strana mogla poduzeti, javio je Reuters.

Kasno u utorak su u Houston lokalni mediji javili da su spaljeni dokumenti u dvorištu zgrade konzulata. Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin rekao je kako konzulat posluje na uobičajen način, odbivši daljnje komentare o tim izvještajima.

Odnosi između Sjedinjenih Država i Kine ove su se godine naglo pogoršali zbog niza problema, od novog koronavirusa i telekomunikacionog mehanizma Huawei do kineskih teritorijalnih zahtjeva u Južnom kineskom moru i uvođenje zakona o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Xi Jinping se sastao s predstavnicima američkih poslovnih subjekata

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Sunak: Britanija će učiniti sve što je potrebno da se zaštiti od kibernetskog napada

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom