Bosna i Hercegovina     | 22.07.2020. 14:48 |

Finansijska podrška radu sigurnih kuća u BiH

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 22. jula (FENA) – Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Miloš Lučić i direktorica USAID-a u BiH Nancy J.Eslick danas su potpisali Ugovor o dodjeli grant sredstava u iznosu od 160.468 KM sa osam nevladinih organizacija koje imaju sigurne kuće u BiH.

Cilj je podrška radu sigurnih kuća za smještaj žrtava rodno zasnovanog i nasilja u porodici, posebno u kontekstu posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa.

Ministar Lučić je kazao da je povećan broj nasilja u porodici i nasilja nad ženama, posebno u vrijeme pandemije koronavirusa, te su odlučili da u saradnji sa USAID-om pomognu rad sigurnih kuća kako bi mogle nastaviti sa aktivnostima pružanja pomoći žrtvama nasilja.

- Nasilje se ne može iskorijeniti pravnim normama, ali možemo zajedno raditi na podizanju svijesti o tom globalnom problemu koji predstavljha drakonsko kršenje osnovnih ljudskih prava i težak oblik diskriminacije žena – kazao je Lučić.

Naša je obaveza, poručio je, da kao društvo ukažemo na težinu i negativne posljedice nasilja u porodici i nasilja prema ženama kako bi ga spriječili, počinioce procesuirali, a žrtvama pružili maksimalnu podršku i zaštitu.

Iako je teško promijeniti ustaljene obrasce u društvu, direktorica USAID-a Nancy J.Eslick smatra da se ti obrasci moraju mijenjati, jer, kako je istakla, niko nema pravo da vrši nasilje bilo da je ono verbalno, seksualno, fizičko ili bilo koje vrste.

- Stoga, u dogovoru sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH i Agencijom za ravnopravnost spolova, USAID danas objavljuje dodatnih 175.000 KM za projekt koji podržavamo – kazala je Eslick.

Najavila je da će USAID izdvojiti dodatnih 175.000 KM za projekte sigurnih kuća.

Izvršna direktorica Fondacije lokalne demokratije Jasmina Mujezinović je uime predstavnika svih sigurnih kuća u BiH, zahvalila na podršci koju su danas dobili, čime će moći pružiti utočište žrtvama nasilja.

Kazala je da su nakon 20 godina u budžetu BiH izdvojena sredstva u iznosu od 100.000 KM za sigurne kuće u BiH.

- To je nama znak da je država počela da brine o tome i razmišlja da je nasilje nešto što je državni problem svih žena u BiH, a ne samo lokalni i onih koji vode sigurne kuće – rekla je Mujezinović.

Ugovor je potpisan u okviru projekta 'Jačanje kapaciteta institucija za rješavanje rodno zasnovanog nasilja u BiH", a koji provodi Agencija za ravnopravnost polova BiH i finansira Vlada Sjedinjenih Američkih Država.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Upriličen razgovor o potrebi zaštite od svih oblika nasilja za sve društvene skupine

USAID pomaže kompanije u pripremi za ISO certifikaciju 

'Diaspora Invest' - U Tesliću se okupile vodeće mlade kompanije iz cijele zemlje

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'