Bosna i Hercegovina     | 22.07.2020. 15:52 |

Vlada Brčkog usvojila propise za transparentnije trošenje proračunskih sredstava

FENA Saopćenje

BRČKO, 22. srpnja (FENA) - Vlada Brčko distrikta BiH, na sjednici održanoj u srijedu, među ostalim je usvojila Prijedlog pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o zapošljavanju, kojim se briše kriterij koji se odnosio na prosjek ocjena i kriterij o položenom ispitu za rad u tijelima uprave.

Predstojnik Odjela za stručne i administrativne poslove Srđan Blažić kazao je da je bilo potrebno usuglasiti postojeće kriterije prilikom zapošljavanja u javnu upravu s presudom koju je donio Apelacijski sud.

"Dio koji govori o radnom iskustvu, odnosno potrebnom radnom iskustvu u struci bio je definiran kao relevantno radno iskustvo, a sada se definira da je to radno iskustvo u struci. Bilo je potrebno brisati određene članke u Pravilniku o zapošljavanju kad se govori o osobama koje su zaposlene u Skupštini Distrikta jer je tu donesen poseban zakon koji tretira zaposlenike. Također, ako se dogodi da određeni kandidati na javnom natječaju imaju isti broj bodova, onda se boduju na način uspjeha koji su ostvarili u pismenom testiranju, prilikom intervjua ili duljini čekanja na Zavodu za zapošljavanje, a kao zadnji kriterij je prosječna ocjena u njihovom školovanju", kazao je Blažić.

Vlada Brčko distrikta BiH danas je usvojila i Prijedlog odluke o registru zaposlenika i registru imenovanih osoba u tijelima javne uprave, institucijama, javnim poduzećima, ustanovama, zavodima i fondovima Brčko distrikta BiH, priopćeno je iz Vlade Distrikta.

"Ostavili smo rok od deset dana svim institucijama, tijelima uprave, javnim poduzećima, fondovima i zavodima da nam dostave svoje podatke o plaćama, odnosno naknadama na plaće koje imaju zaposlenici u tim institucijama i zamisao je da od 2. kolovoza imamo podignute registre zaposlenika i imenovanih osoba na stranici Vlade, koji će biti dostupni svim zainteresiranim stranama, pojedincima i organizacijama koji žele provjeriti podatke", kazao je Blažić.

Dodao je kako je u javnom sektoru Distrikta trenutno zaposleno oko 4.500 ljudi i da se sredstva koja se izdvajaju za njihove naknade, plaće i dodatke koje imaju na plaće kreću oko 120 milijuna maraka na godišnjoj razini.

"Ova dva registra koja se uspostave bit će sigurno dobar mehanizam za transparentno korištenje i trošenje tih sredstava i javnost će imati uvid gdje i u kojem pravcu se troše ta sredstava", kazao je Blažić.

Podsjetio je kako je Vlada prije nekoliko dana usvojila i novi Zakon o udrugama i fondacijama, koji definira način osnivanja rada i funkcioniranje nevladinog sektora u Distriktu.

"Prije svega novine se odnose na to da će se ubuduće sva sredstva prema nevladinom sektoru dijeliti isključivo putem javnog poziva i upravo ovaj Zakon se poziva na novi Zakon o proračunu, koji jasno precizira kako se ta sredstva dijele. Novim Zakonom također se uvodi inspektor za nevladin sektor, koji će imati jasne nadležnosti i kontrolu rada nevladinog sektora. Jasno se definira da nevladine organizacije ne mogu više biti na adresi gdje su privatni stanovi ili kuće osim u slučajevima ako se nevladina organizacija nalazi na privatnoj adresi, tada mora biti jasno naznačeno da se tu nalazi ta organizacija", kazao je Blažić.

Istaknuo je da se ujedno i pooštravaju kazne za nepoštovanje ovoga Zakona.

"Uvodi se red u području nevladinog sektora i siguran sam da ćemo kroz ovaj novi Zakon, koji je povezan s novim Zakonom o proračunu, dobiti jasno i precizno financiranje nevladinog sektora, a zauzvrat ćemo i sa strane nevladinog sektora imati jasne i konkretne rezultate koji se daju u ovoj našoj lokalnoj zajednici", kazao je Blažić, stoji u priopćenju.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana