Sport     | 22.07.2020. 17:13 |

KS - Počelo potpisivanje ugovora za sufinansiranje projekata kulture i sporta

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. jula (FENA) - Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo počelo je potpisivanje ugovora za sufinansiranje projekata iz oblasti kulture i sporta.

Spisak prvog djela potpisanih ugovora, zajedno s informacijama o dobitnicima sredstava i o dodijeljenim im iznosima, dostupan je od danas na web stranici Ministarstva https://mks.ks.gov.ba/

Nastavak ove aktivnosti je planiran za kraj sedmice kada će ugovore potpisati više od stotinu aplikanata, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

- Na ovaj način omogućit ćemo početak realizacije odobrenih projekata. Ovdje moram napomenuti da, kao što sam najavljivao, predmetom ovih ugovora je samo dio sredstava. Poučeni iskustvom prethodnih godina, ovaj put ćemo detaljno provjeravati da li su grantovi Ministarstva trošeni namjenski. Zato tek nakon što dobitnici opravdaju dobijen novac, bit će im isplaćen i ostatak odobrenog iznosa - istakao je ministar Kenan Alikadić.

On je pojasnio da je ove godine ugovorom jasno definisano kako treba biti trošen budžetski novac, što je posebno bitno u oblasti sporta.

- Ova se sredstva dodjeljuju za finansiranje trenažnog procesa, nabavku opreme, kao i uplatu kotizacije za takmičenja. Odobrena sredstva ne mogu biti korištena za isplate ugovora s sportistima, isplate naknada stručnih štabova, upravljačkih struktura ili za isplate ugovora po bilo kom drugom osnovu. Drugim riječima, umjesto za isplaćivanje plata, budžetski novac treba biti ulagan u rad sa sportistima i razvoj sporta u Kantonu Sarajevo - naglasio je Alikadić.

Iz ovog ministarstva poručuju da svako ko utroši sredstva na način suprotan odredbama ugovora bit će obavezan da ih vrati u budžet KS, te će mu biti ukinuto daljnje finansiranje.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

Mijatović i načelnici sarajevskih općina potpisali sporazume o uređenju riječnih korita

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'