Svijet     | 22.07.2020. 18:30 |

Sjedinjene Države naredile zatvaranje kineskog konzulata u Houstonu

FENA Internet

PEKING/WASHINGTON, 22. jula (FENA) - Sjedinjene Države iznenadno su naredile Kini da zatvori svoj konzulat u Houstonu, povećavajući napetosti u ubrzano pogoršanim odnosima između dvije najveće svjetske ekonomije.

Peking je zaprijetio odmazdom ukoliko Trumpova administracija ne povuče svoje naređenje kineskim diplomatima da napuste objekat do petka.

Američko naređenje uslijedilo je samo dan nakon što je ministarstvo pravde optužilo Kinu da podržava dvojicu hakera koji su godinama napadali kompanije visoke tehnologije širom svijeta, i navodno da su oni stvarali planove hakerskih napada na firme koje razvijaju vakcinu protiv COVID-19.

Američki državni sekretar Mike Pompeo komentirao je taj potez tokom posjete Danskoj u srijedu, rekavši kako je bio neophodan da se zaštite prava na intelektualnu imovinu.

- To nije samo američka intelektualna imovina, to je također evropska intelektualna imovina, koja košta stotine hiljada radnih mjesta, dobrih radnih mjesta za vrijedne ljude širom Evrope i Amerike, koju je opljačkala kineska Komunistička partija - kazao je.

- Predsjednik Trump je rekao "dosta je". Mi nećemo dopustiti da ovo nastavlja da se dešava, postavili smo jasna očekivanja kako kineska Komunistička partija mora da se ponaša i ukoliko se ne bude ponašala tako, poduzet ćemo akcije da zaštitimo američki narod, zaštitimo našu nacionalnu sigurnost i također zaštitimo našu ekonomiju i radna mjesta - izjavio je Pompeo novinarima.

Mjeru protiv konzulata u Houstonu prvi je objavio portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova u Pekingu, nazivajući je "političkom provokacijom" i kršenjem međunarodnih normi.

- Tražimo od SAD-a da odmah povuku svoju pogrešnu odluku ili će u suprotnom Kina poduzeti legitimne i neophodne reakcije - izjavio je portparol Wang Wenbin u Pekingu. Kazao je da je Peking obaviješten o naređenju u utorak.

Prvi nagovještaj problema došao je iz Houstona, gdje su radnici hitnih službi pozvani da odgovore na požar u kineskom konzulatu u utorak navečer, ali nisu bili u stanju da se približe objektu.

- Dim je primijećen ispred područja dvorišta. Našim pripadnicima nije odobren ulazak u zgradu - saopćila je policija Houstona.

Fox 26, lokalna televizijska stanica, navela je riječi policajaca da su kineski diplomati palili povjerljive dokumente u dvorištu jer su izbačeni iz zgrade u petak, javila je TV stanica.

Houston je četvrti najmnogoljudniji grad u Sjedinjenim Državama. 

Hu Xijin, urednik kineskih državnih novina Global Times, saopćio je na Twitteru da je od osoblja konzulata zatraženo da napusti zgradu u roku od 72 sata.

Taj potez predstavlja "eskalaciju bez presedana" u američkim akcijama prema Kini, kazao je Wang.

Napetosti između SAD i Kine uporno jačaju od inauguracije predsjednika Donalda Trumpa u 2017. kada je Washington pokrenuo trgovinski rat protiv Kine, optužujući Peking za nepoštenu trgovinsku praksu i organiziranu pljačku intelektualne imovine. 

Izgleda da su se odnosi poboljšali potpisivanjem prve faze trgovinskog sporazuma početkom godine, ali su naglo pogoršali nakon što je Trump u više navrata optuživao Kinu za pandemiju koronavirusa, koja je počela u kineskom gradu Wuhanu.

U posljednjim je sedmicama nekoliko vodećih zvaničnika američke administracije upućivalo oštre političke govore u kojima napadaju Kinu, optužujući Peking kao najveću prijetnju američkoj ekonomiji i nacionalnoj sigurnosti, navodeći slučajeve špijunaže i kibernetičkih napada.

Dvije zemlje također su u prepirci oko autonomije Hong Konga, tretmana etničkih manjina u zapadnoj kineskoj regiji Xinjiang i jačanja kineskog vojnog prisustva u Južnom kineskom moru. 

Kina ima brojne konzulate širom SAD-a i također ambasadu u Washingtonu, prenosi dpa.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Xi Jinping se sastao s predstavnicima američkih poslovnih subjekata

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Sunak: Britanija će učiniti sve što je potrebno da se zaštiti od kibernetskog napada

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom