Bosna i Hercegovina     | 23.07.2020. 12:48 |

Vlada TK izdvojila milion KM za zapošljavanje osoba iz reda boračke populacije

FENA Maja Nikolić

TUZLA, 23. jula (FENA) - Vlada Tuzlanskog kantona je putem Ministarstva za boračka pitanja osigurala milion KM za projekte zapošljavanja i samozapošljavanja osoba iz reda boračke populacije i članova njihovih porodica.

Potpisivanje ugovora za realizaciju sredstava upriličeno je danas. Za podršku u zapošljavanju pripadnika braniteljske populacije planirano je 600 hiljada KM, dok je 400 hiljada predviđeno za projekte samozapošljavanja.

- Mi ćemo danas kroz projekat zapošljavanja i samozapošljavanja pružiti priliku za 85 članova da se zaposle u nekom od privrednih subjekata ili da ostvare vlastiti biznis. Proveli smo javni konkurs u kojemu je 29 privrednih subjekata ispunilo sve potrebne uslove. Oni će u ovoj godini zaposliti oko 50 pripadnika boračke populacije i članova njihovih porodica. Njih 35 će započeti svoj vlasitit biznis – rekao je ministar za boračka pitanja u Vladi TK Amir Kulaglić.

Dodao je da će, prema ovom programu, ostati neiskorištenih oko 170 hiljada KM te da će uskoro biti raspisan novi konkurs kako bi privredni subjekti mogli uposliti nove osobe iz reda boračke populacije ili da borci i članovi njihovih obitelji realiziraju svoje privredne ideje.

- Mi smo kroz naš ugovor definisali da svakom poslodavcu po svakom uposlenom dodjeljujemo po 10 hiljada KM - kaže ministar Kulaglić.

Prošle godine za isti ovakav program je Vlada TK izdvojila je 750 hiljada KM, a ove godine projekt zapošljavanja boračke populacije povećan je na milion KM.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Zapošljavanje svih ljekara sa Zavoda za zapošljavanje TK

TK - Odobrena sredstva za zapošljavanje i samozapošljavanje boračke populacije

Sastanak o ekonomskim i sigurnosnim aspektima boravka i radnog angažiranja stranaca u BiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom