Bosna i Hercegovina     | 23.07.2020. 13:52 |

DF: RS nije subjekt međunarodnog prava, nego posljedica genocida

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. jula (FENA) - Očito je kako Milorad Dodik ne poznaje temeljne postulate međunarodnog prava, kao što je to, na primjer, ko su subjekti međunarodnog prava. Bosanskohercegovački entitet RS nije subjekt međunarodnog prava, jer nije nikakva država nego posljedica genocida, poručila je danas Demokratska fronta, reagirajući na Dodikovu izjavu o "dvije srpske države".

- Ako se podsjetimo presude Međunarodnog suda pravde iz Haga, donesene 2007. godine, tamo je utvrđeno da su genocidne institucije tada takozvane RS osmislile (političke i vojne), planirale i provele aktivnosti koje su za rezultat imale genocid, uz to da je to tadašnja SR Jugoslavija (danas Srbija), znala ali nije učinila ništa da to spriječi, onda je i laiku jasno da je na međunarodnom planu identifikovan onaj ko je imao i realizirao genocidne namjere - stoji u saopćenju.

Osim toga dodaju iz DF-a, imamo i niz presuda iz Haga, prema pojedincima iz političkog i vojnog rukovodstva Republike Srpske koji su presuđeni za genocid, zločine protiv čovječnosti i etničko čišćenje, što su oni ostvarivali kroz udruživanje u zločinački poduhvat sa ciljem činjenja genocida.

- Kada to znamo, onda je sasvim jasno da bilo ko u svijetu neće nikada podržati ideju da nešto što je nastalo na genocidu i etničkom čišćenju postane suverenom državom. Čuli smo poruke svjetskih državnika povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici, koje nedvojbeno govori u korist podrške suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, tako da ove igrokaze i samoreklamiranje Milorada Dodika teško da bilo ko može shvatiti drugačije osim da idu u korist jedne istočne zemlje, koja ovdje planirano i organizirano destabilizira Bosnu i Hercegovinu, kako bi se omeo i zaustavio naš put u NATO i Europsku uniju - stav je Demokratske fronte.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Demokratske fronte

Saopćenje za javnost Demokratske fronte

Saopćenje za javnost Demokratske fronte

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana