Svijet     | 23.07.2020. 14:23 |

Macron želi odlučniju akciju EU u istočnom Mediteranu

FENA Internet

PARIZ, 23. jula (FENA) - Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u četvrtak kako bi bila ozbiljna greška Evropske unije da ne odgovori na provokacije u istočnom Mediteranu i kazao je da želi uvođenje novih sankcija onima koji krše grčki i kiparski morski prostor.

Macronovi komentari uslijedili su nakon što je turska mornarica u utorak objavila preporuku za seizmička istraživanja u morskoj regiji između Kipra i Krete, u potezu za koji Grčka tvrdi da je pokušaj Ankare da se približi njenom kopnu.

- U tom dijelu Mediterana, koji je vitalan za naše dvije zemlje, energetska i sigurnosna pitanja od suštinskog su značaja. Radi se o borbi za vlast između Turske i Rusije, koje se postavljaju sve agresivnije u suočavanju s EU, koja još premalo toga čini - izjavio je Macron novinarima na pres konferenciji sa svojim kiparskim kolegom Nicosom Anastasiadesom.         

-  Bila bi ozbiljna greška ostaviti našu sigurnost u Mediteranu u ruke drugih aktera. To nije opcija za Evropu i nešto je što Francuska neće dopustiti da se desi - kazao je.

Evropska unija već je uvela izvjesne  sankcije Turskoj zbog aktivnosti bušenja morskog dna na istočnom Mediteranu, ali je Macron kazao da će biti potrebne nove sankcije da se zaustave kršenja.

-  U potpunosti stojim iza Kipra i Grčke u suočavanju s turskim kršenjima njihovog suvereniteta. To je neprihvatljivo da se morski prostor država članica (EU) krši i da mu se prijeti. Oni koji to čine moraju biti sankcionirani – izjavio je francuski čelnik.         

Macron, koji je mjesecima kritikovao Tursku zbog uloge Ankare u Libiji, kazao je da bi EU trebala insistirati na sankcijama onima koji su umiješani u sukob u toj sjevernoafričkoj zemlji.         

- Neophodno je izdejstvovati primirje i pokrenuti dinamiku ka političkom rješenju libijskog sukoba – izjavio je Macion, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Skoro 100 migranata već poginulo u pokušaju da pređu središnji i istočni Mediteran ove godine

Orban i Macron sastaju se u Parizu uoči samita EU posvećnog pridruživanju Ukrajine bloku

Bećirović dobio podršku Macrona za očuvanje nezavisnosti i teritorijalnog integriteta BiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom