Bosna i Hercegovina     | 23.07.2020. 15:03 |

Otkrivena masovna grobnica na području Rostova

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. jula (FENA) - Masovna grobnica otkrivena je danas prilikom ekshumacije na lokalitetu Tvrdulja koji se nalazi na području Rostova, Općina Bugojno - saopćeno je iz Instituta za nestale osobe BiH.

Do sada su u ovoj grobnici uočena tijela najmanje tri žrtve, a na osnovu dokumenata koji su pronađeni uz posmrtne ostatke postoje jasne indicije da se radi o žrtvama hrvatske nacionalnosti koje su 1993. godine nestale na području Bugojna.

Koliko žrtava se nalazi u ovoj grobnici bit će poznato nakon okončanja ekshumacije.

Posmrtni ostaci na ovom lokalitetu otkriveni su prošle sedmice prilikom izvođenja građevinskih radova na privatnoj parceli.

Današnja ekshumacija u nekoliko navrata je obustavljena zbog nevremena te će se, ukoliko ne bude okončana danas, nastaviti i u narednim danima.

Posmrtni ostaci žrtava će nakon ekshumacije biti prebačeni u prosekturu groblja Prahulje u Travniku radi kriminalističko – tehničke obrade i izuzimanja koštanih uzoraka kako bi se utvrdio identitet žrtava.

Ekshumacijom na terenu rukovodi Tužilaštvo BiH, a na lokaciji se nalaze i ljekar patolog sudske medicine, predstavnici Instituta za nestale osobe BiH i ICMP BiH, te radnici i mehanizacija, a lokaciju osiguravaju policijski uposlenici MUP-a SBK, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe BiH. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Goraždu identifikovana jedna žrtva proteklog rata

Fazlić: Nisu pronađeni posmrtni ostaci na lokalitetu Drežnice, nastavak ekshumacije sutra

Snažan i aktivan angažman porodica je ključan za pronalaženje nestalih osoba

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo