Sport     | 23.07.2020. 16:57 |

Zenica - Odbojkašice BiH u grupi s evropskim prvakinjama Italijankama

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 23. jula (FENA) - Odbojkaški savezi Bosne i Hercegovine (OSBiH) i Hrvatske, odnosno gradovi Zenica i Osijek, od 22. do 30. augusta ove godine zajednički će biti domaćini Evropskog juniorskog prvenstva za odbojkašice (U19), na kojem će sudjelovati 12 selekcija. 

U sjedištu Evropske odbojkaške fedracije (CEV) u Luksemburgu danas su izvučeni i sastavi grupa pa će, tako, voljom žrijeba u Zenici u okviru Grupe 1 igrati aktuelne prvakinje, odbojkašice Italije, zatim Srbija, Slovačka, Bjelorusija, Poljska i domaćin BiH.

Osijek će biti domaćin Grupe 2, u kojoj će uz domaćina Hrvatsku igrati i aktuelne viceprvakinje Rusija, zatim Turska, Njemačka, Bugarska i Francuska.

- Znači, sada i zvanično, EP ide! Izuzetno sam zadovoljan, u ovoj teškoj situaciji, najbitnije nam je zdravlje sportista, građana i sve ostalo. Da budemo svi oprezni i da ovo prođe u najboljem toku - kazao je na današnjoj pres-konferenciji u zeničkom hotelu "Zenica" predsjednik OSBiH Alija Fatić.

On je istakao da, po sadašnjem stanju stvari, neće biti dozvoljeno prisustvo publike, ali se nada da će, do početka takmičenja, ipak dobiti dozvolu od CEV-a i lokalnih vlasti u BiH te da će utakmicama prisustvovati i gledaoci.

Olimpijski komitet BiH, koji u kontinuitetu pomaže OSBiH, za ovo je takmičenje donirao opremu za trening i nastupe bh. juniorki.

- Bez velikih takmičenja, nema ni velikih rezultata ni sporta ni prezenta! Ovo takmičenje predstavlja i sport, a predstavlja i BiH u Evropi i svijetu. Zbog toga je ono toliko i važno te zbog toga treba da uzme učešće na svim nivoima vlasti - istakao je član Izvršnog odbora OKBiH Milanko Mučibabić.

On je apeolovao na Predsjedništvo i Vijeće ministara BiH, ali i na obje entitetske vlade, kao i Zeničko-dobojski kanton, da uzmu učešće u organizaciji i podršci ovog velikog takmičenja u BiH.

- Ovo je jedan događaj, pogotovo u ovom vremenu, koji će otići u svijet i sa kojeg će se vidjeti da smo živi, da se nešto radi. Jer, znate, korona je korona, a morat ćemo da pokažemo da i sa njom život ide dalje. To je, vjerujte, vrlo važno. Odavde ide i poruka u svijet da mi ovo znamo, da hoćemo i da možemo - poručio je Mučibabić.

Nakon takmičenja po grupama, dvije prvoplasirane ekipe iz grupe u Osijeku nastavit će takmičenje u Gradskoj arena "Husejin Smajlović" Zenici, gdje će ih u polufinalu dočekati dvije prvoplasirane selekcije iz zeničke grupa. Meč za 3. mjesto i finale, igrat će se u nedjelju, 30. augusta sa početkom u 17.00, odnosno 20.00 sati u Zenici.

Trećeplasirane i četvrtoplasirane selekcije iz obje grupe u Osijeku razigravat će za plasman od 5. do 8. mjesta. Prvoplasirana i drugoplasirana selekcija sa ovog takmičenja izborit će plasman na svjetsko prvenstvo do 20 godina, koje će se igrati naredne godine.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Odbojkašice BiH porazom od Italije s 0:3 završile nastup na EP-u

Odbojkašice BiH doputovale u Torinu, sutra protiv Rumunije

Odbojkašice BiH večeras protiv Hrvatske

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo