Bosna i Hercegovina     | 23.07.2020. 17:12 |

Premijer i ministri u Vladi ZDK obišli radove na putu Donji Kakanj - Kondžilo

FENA Saopćenje

ZENICA, 23. jula (FENA) - Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić i kantonalni ministri Arnel Isak, Mirnes Bašić i Fahrudin Čolaković, u pratnji načelnika Općine Kakanj Aldina Šljive, obišli su radove na probijanju trase puta Donji Kakanj - Kondžilo na regionalnoj cesti R457 Zenica-Arnauti-Kakanj.

U toku je izvođenje završnih radovi na izgradnji prve faze ove dionice u dužini od dva kilometra. Vrijednost radova je 1,5 miliona KM, od čega je Općina Kakanj izdvojila 900.000, a 600.000 KM privredni subjekti RMU Kakanj, Tvornica cementa "Kakanj" te "Trgošped", koji je i izvođač radova.

Ukupna vrijednost izgradnje dionice je 3,5 miliona KM, a Vlada Zeničko-dobojskog kantona je za ovu namjenu u ovogodišnjem budžetu opredijelila 600.000 KM.

- Vlada je zauzela stav da ulaže značajna sredstva u put koji je značajan za Kakanj i Zenicu. Posvećeni smo razvoju infrastrukture i poduzet ćemo sve da ovaj projekt bude što prije realiziran - rekao je premijer Ganić.

Sredstva su odobrena, operativna, a očekuje se raspisivanje tendera.

Općinski načelnik Šljivo izrazio je nadu da će dionica biti završena do kraja ove ili početka iduće godine, te da će Vlada ZDK i društveno odgovorne lokalne firme nastaviti podržavati projekt.

- Očekujemo da brigu o ovoj dionici postepeno preuzme Vlada ZDK, s obzirom na njen regionalni značaj, te da time Općina Kakanj ne ostane usamljena u ovom višemilionskom projektu - rekao je Šljivo.

Plan vlade je da u narednom periodu izdvši rekonstrukciju, odnosno izgradnju cjelokupne trase Zenica-Babino-Arnauti-Ribnica-Donji Kakanj, koji je odlukom Vlade FBiH prekategorisan u regionalni put R457. Na zeničkoj strani nedavno je završena rekonstrukcija dionice duge 1,2 kilometra vrijedna milion KM te osiguran dodatni milion KM za nastavak radova, tako da će samo u ovoj godini za put R457 iz budžeta ZDK biti izdvojeno 2,6 miliona KM, saopćeno je iz Press službe ZDK.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Ganić: Spreman sam voditi kampanju za veća ulaganja sistema u društvene nauke

Ganić: Vlada ZDK trajno opredijeljena za borbu protiv korupcije

Ganić: Antifašizam i evroatlantske integracije jedini put ka stabilnosti

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana