Kultura     | 24.07.2020. 08:18 |

Promoviran 18. broj časopisa za kulturno i povijesno naslijeđe 'Hercegovina'

FENA Saopćenje

MOSTAR, 24. srpnja (FENA) - U spomen kući Džemala Bijedića promoviran je 18. broj časopisa za kulturno i povijesno naslijeđe "Hercegovina".

Časopis je prvi put je objavljen 1981. godine, a izdavači su bili Muzej Hercegovine Mostar, Arhiv Hercegovine Mostar i Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Mostar.

Posljednji broj prije rata je objavljen 1990. godine, a nakon završetka rata, od 1998. do 2003. godine nastavilo se sa objavljivanjem časopisa kojeg su pripremali Muzej Hercegovine Mostar i Arhiv Hercegovine.

Nakon dvobroja 15-16 iz 2003. godine nije izašao niti jedan novi broj časopisa do 2018. godine kada izlazi 17. broj.

Zbog ogromne važnosti za kulturno-povijesno naslijeđe Muzej Hercegovine Mostar, Arhiv Hercegovine i Fakultet humanističkih nauka Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru obnovili su rad časopisa, priopćili su organizatori.

Profesor Edim Šator istaknuo je da je iz tiska izašao 18. broj "Hercegovine" za 2019. godinu, a u pripremi je 19. broj za 2020. godinu za koji se očekuju da će izaći iz tiska krajem tekuće godine.

"U ovom broju za 2019. godinu objavili smo zaista niz vrlo interesantnih radova istaknutih univerzitetskih profesora i naučnika. Osam radova se bavi historijskim temama. Možda će Mostarcima najinteresantniji biti rad autora Ahmeda Kurta koji je pisao zaista vrlo detaljno, iscrpno iz arhivske građe i dokumenata o savezničkom bombardiranju Mostara u Drugom svjetskom ratu u periodu 1943-1945. godine. Kurt je iznio niz interesantnih novih činjenica koje dosad nisu bile poznate", kazao je profesor Šator.

Naglasio je kako je to jedini časopis u čitavom regiji Hercegovine koji je posvećen isključivo ili svojom većinom baš području Hercegovine.

"Tu je akcent stavljen i na historiju kao i na kulturnu baštinu, jezik, književnost, sve ono što oplemenjuje ljudski duh i ono što nas čini onim što jesmo", poručio je Šator.

Na web stranici Muzeja Hercegovine Mostar muzejhercegovine.com dostupna su digitalna izdanja brojeva časopisa od 1-16 u kojima su objavljivani tekstovi vezani za društvene i humanističke nauke s područja Hercegovine.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Predstavljen peti broj „Cleune“

Tomas: Arheološka baština Hercegovine može biti generator razvoja privrede

Predstavljena knjiga "Pripovijest o dvoje zaljubljenih"

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu