Ekonomija     | 24.07.2020. 11:42 |

Sindikat Zenicatransa dobio sudski spor protiv Gradske uprave Zenica

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 24. jula (FENA) - Kantonalni sud u Zenici poništio je i preinačio prvostepenu presudu Općinskog suda u Zenici, kojom je bio zabranjen štrajk radnika JKP Zenicatrans-prevoz putnika i blokada Autobuske stanice Zenica - potvrdio je Feni Sead Kotorić, radnik tog preduzeća i član Glavnog odbora Sindikata saobraćaja i veza Federacije BiH.  

Sindikati su uložili žalbu na prvostepenu presudu Općinskog suda Zenica iz juna ove godine, po kojoj su Gradu Zenica trebali isplatiti i troškove parničnog postupka u iznosu 2.160 KM.

Međutim, Kantonalni sud Zenica usvojio je njihovu žalbu te u cijelosti odbio kao neosnovan tužbeni zahtjev kojim je tužitelj tražio da se utvrdi da je “štrajk koji je tuženi organizovao i koji provodi na lokaciji Autobuske stanice u Zenici nezakonit te da se zabrani i njegovo daljnje provođenje”. Tuženom je prvostepenom presudom bilo naloženo i da u roku od 15 dana deblokira Autobusku stanicu Zenica.

-Presuda je pobjeda Sindikata, ali i pravne države. Ona vraća vjeru u pravo i pravnu državu, u koju smo mi od početka vjerovali. Nadamo se da će tako i ostati. Mi ćemo i dalje pratiti situaciju, ali, prema našim saznanjima, nakon što je početkom mjeseca izabran novi Nadzorni odbor te i v.d. direktorica Mirsada Bahtić, narednog bi mjeseca mogao biti proglašen stečaj našeg preduzeća - ističe Kotorić.

Novom presudom, kojom se Grad Zenica, mada je većinski vlasnik Zenicatransa, a po ocjeni Kantonalnog suda Zenica, pogrešno legitimirao kao poslodavac tim radnicima, dužan je isplatiti Sindikatu i 900 KM za troškove vođenja parničnog postupka.

Sud je u presudi naveo kako je poslodavac radnicima Uprava tog preduzeća te je kao takva i jedina mogla tražiti ocjenu legalnosti štrajka, mada je Sindikat od početka tvrdio da nisu u štrajku, a da su na obustavu rada 30. decembra prošle godine bili prisiljeni zbog nedostatka novca za gorivo i materijalno-tehnička sredstva.  

Kotorić navodi kako čekaju i konačni stav Kantonalnog tužiteljstva Zenica po njihovoj prijavi za ispitivanje nezakonitosti u proteklih nekoliko godina, kao i način prijenosa vlasništva Autobuske stanice Zenica sa preduzeća na Grad Zenica, a što je svojim odlukama odobrila Skupština tog preduzeća.  

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Grad Zenica omogućio odrađivanje pripravničkog staža za 50 osoba

Rudnik Zenica prije isteka roka dostavio prijedlog otplate duga Gradu Zenica

'ALBA' prekinula održavanje, Grad Zenica raspisao tender za održavanje Stadiona 'Bilino polje'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu