Bosna i Hercegovina     | 24.07.2020. 14:59 |

Implementacija 'korona zakona' BPK Goražde u završnoj fazi

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 24. jula (FENA) -  Implementacija Zakona o ublažavanju negativnih posljedica izazvanim stanjem nesreće Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde, kada je riječ o podršci privrednim subjektima, u završnoj je fazi, a BPK prvi je u Federaciji BiH koji je u potpunosti ispunio svoje obaveze prema ovom zakonu - rečeno je na pres-konferenciji premijerke Aide Obuće i ministara za finansije i privredu Esada Kanlića i Mensada Arnauta.

Premijerka Aida Obuća podsjetila je da su sredstva sa sufinansiranje polovine minimalne neto plaće za mjesec mart te minimalne neto plaće za april već isplaćena, dok će sredstva za sufinansiranje minimalne neto plaće za maj biti isplaćena danas.

- Od jučer je počela isplata za 17 privrednih subjekata koji su ispunili uslove za subvencioniranje minimalne plaće za mjesec maj, a već danas ćemo to učiniti i za obrtnike. Ukupan iznos sredstava koji će biti izdvojen po ovom osnovu je oko 255.000KM, a njihovom isplatom ćemo u potpunosti ispuniti zakonsku obavezu koju smo preuzeli. Ako se uzme u obzir da se ta subvencija daje po jednom radniku, to znači da su privredni subjekti za ova dva mjeseca i nešto više dobili preko 1.100 KM, što smatramo da je značajna podrška u ovim teškim vremenima - kazala je Obuća.

U skladu sa Zakonom o ublažavanju negativnih posljedica izazvanim stanjem nesreće BPK Goražde, podrška će se pružiti i privrednim subjektima čiji rad nije bio zabranjen naredbama Federalnog i Kantonalnog štaba civilne zaštite, ali su zbog situacije izazvane koronavirusom imali otežano poslovanje.

-Okončan je i javni poziv za dodjelu sredstava za subvencioniranje plaće do visine minimalne plaće za mjesec april, na koji su mogli da se prijave privredni subjekti čiji rad nije bio zabranjen naredbama, ali su zbog situacije izazvane virusom korana imali pad prihoda u mjesecu aprilu 2020. godine, u odnosu na isti period prošle godine. Komisija već otvara prispjele aplikacije i trenutno raspolažemo sa podatkom da je u drugom javnom pozivu apliciralo oko 58 privrednih subjekata i više od 80 obrntika. Iznos sredstava koji je ostao iza prvog javnog poziva je oko 420.000KM i biće na raspolaganju ovim korisnicima - kazao je ministar za privredu BPK Mensad Arnaut.

Kroz tri segmenta "korona zakona“ koji podrazumijevaju pomoć ugroženima u oblastima privrede, zdravstva i socijalne politike iz budžeta BPK Goražde bit će utrošeno 1.040.000 KM.  

Skupština BPK Goražde na prijedlog vlade produžila je važenje "korona zakona“ sa 60 na 90 dana, odnosno do kraja augusta.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Poziv na press konferenciju povodom kampanje 'Ne zatvarajmo oči. Zaštitimo djecu na internetu'

Konferencija za medije predsjednika HDZ-a i HNS-a BiH

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana