Svijet     | 24.07.2020. 15:29 |

Preminuo bivši tanzanijski predsjednik i mirovni posrednik Benjamin Mkapa

FENA Internet

DAR ES SALAAM, 24. jula (FENA) – Bivši tanzanijski predsjednik Benjamin Mkapa, koji je radio na okončanju sukoba u istočnoj Africi tokom i nakon decenije provedene na vlasti od 1995., preminuo je u petak dok je bio liječen od još neobjavljene bolesti.

Mkapa, koji je preminuo u  81. godini, pobijedio je na tanzanijskim prvim višestranačkim izborima 1995. i reizabran je na drugi petogodišnji mandat u 2000. On je predvodio nekoliko regionalnih mirovnih posredničkih inicijativa i nakon toga je radio na pomirenju u Burundiju, Keniji, Demokratskoj Republici  Kongo i regiji Velikih jezera.

Bivši kenijski premijer Raila Odinga odao je počast Mkapi, podsjećajući da je on pomogao u uvođenju mira nakon što je 1.200 ljudi poginulo u etničkim sukobima u periodu 2007. i 2008. godina, a koji su izbili nakon predsjedničkih izbora u Keniji, čiji je ishod Odinga, poraženi kandidat, osporio.

- On je pomogao našoj zemlji da se vrati miru - izjavio je Odinga

Mkapin nasljednik, bivši predsjednik Jakaya Kikwete, izjavio je novinarima da ga je obišao u bolnici u četvrtak i da su dugo vremena razgovarali iako je Mkapa bio u bolovima.

Tanzanijski predsjednik John Magufuli proglasio je sedmodnevnu nacionalnu žalost, tokom koje će zastave biti na pola koplja, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Umrla Vera Svoboda

Preminuo britanski finansijer Jacob Rothschild

Julija Navaljnaja sastala se s Blinkenom, tvrdi da Putin 'neće proći nekažnjeno'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu