Bosna i Hercegovina     | 24.07.2020. 15:36 |

Vlada Brčkog odobrila Nacrt zakona o nacionalnim manjinama

FENA Saopćenje

BRČKO, 24. srpnja (FENA) - Vlada Brčko distrikta BiH na sjednici u petak odobrila je Nacrt zakona o nacionalnim manjinama u Brčkom.

Član Radne skupine za izradu navedenog Zakona Adnan Pašalić kazao je da ovim Zakonom Distrikt konačno uređuje jedno područje koje do sada nije bilo uređeno, priopćeno je iz Sektora za informiranje Vlade Brčko distrikta BiH.

"U Distriktu je u primjeni bio državni Zakon o pravima pripadnika nacionalnih manjina, međutim taj Zakon nije mogao na praktičan način osigurati određeno ostvarivanje prava kao što su financiranje programa i projekata, osnivanje vijeća za nacionalne manjine, neke oblasti u obrazovanju i tako dalje. Mi smo bili jedini koji taj propis nismo imali na snazi i konačno smo s ovim Zakonom to dobili", istaknuo je Pašalić.

Dodaje kako su preuzeli definiciju iz državnog Zakona glede toga tko se smatra pripadnikom nacionalnih manjina, a kojim je, kako kaže, priznato 18 ili 19 nacionalnih manjina u BiH.

"Također ovim Zakonom omogućilo bi se i otvaranje fonda za nacionalne manjine koji bi bio osiguran u proračunu Brčko distrikta BiH i iz tog fonda bi se financirali programi i projekti koji imaju za cilj unaprjeđenje ostvarivanja prava pripadnika nacionalnih manjina, a ujedno bi se koristio i za financiranje vijeća nacionalnih manjina, čije je osnivanje predviđeno ovim zakonom te u čijem bi vijeću bio po jedan predstavnik svih nacionalnih manjina koje su zastupljene na području Distrikta", kazao je Pašalić.

On je istaknuo da se ovim Zakonom također omogućuje i dopunska nastava u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju.

"Ta dopunska nastava ostvarivala bi se po određenim uvjetima, a sredstva bi osigurao Odjel za obrazovanje, koji bi donio i kriterije po kojima se ta dopunska nastava mora održati. Također, kroz Zakon će biti neophodno i osiguranje kadrovskih pretpostavki za održavanje nastave. Mi još ne znamo i nismo sigurni postoji li određeni kadar na području Distrikta i šire koji bi se po raspisanom javnom pozivu mogao prijaviti za mjesto predavača na jezicima nacionalnih manjina. To smo ostavili kao uvjet koji treba biti ispunjen da bi se ova zakonska obveza i ispunila", kazao je Pašalić, stoji u priopćenju.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

U Brčkom održano državno takmičenje 'Misli mine' za učenike osnovnih škola u BiH

Sastao se Klub nacionalnih manjina, otkrio što mu je fokus u formiranju hrvatske vlade

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta