Svijet     | 25.07.2020. 10:57 |

Turska osudila grčku reakciju na prvi namaz u Aja Sofiji

FENA Internet

ISTANBUL, 25. jula (FENA) - Tursko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je u subotu izjave grčkih zvaničnika i protest na kojem se palila turska zastava u Grčkoj, nakon što je održan prvi džuma-namaz u više od 80 godina u istanbulskoj džamiji Aja Sofiji.

- Grčka je još jednom pokazala svoje neprijateljstvo prema islamu i Turskoj pod izgovorom da je reagovala na to što je džamija Aja Sofija otvorena za molitve - rekao je glasnogovornik ministarstva Hami Aksoy, prenio je Reuters.

Grčka kritika pretvaranja Aje Sofije u džamiju nakon što je decenijama bila muzej naglašava napetosti između Grčke i Turske. Crkvena zvona u petak su se oglašavala po Grčkoj u znak protesta.

U poruci kojom se obilježava 46. godišnjica grčke obnove demokratije, grčki premijer Kyriakos Mitsotakis nazvao je Tursku "problematičnom", a pretvaranje muzeja u džamiju "uvredu za civilizaciju 21. vijeka".

Molitva koja je održana jučer zapečatila je Erdoganove ambicija za obnavljanje ovog muslimanskog mjesta moltive na drevnom lokalitetu, što većina Grka smatra centralnim u njihovoj pravoslavnoj kršćanskoj religiji.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da oštro osuđuje neprijateljske izjave grčke vlade i članova parlamenta, kao i paljenje turske zastave u grčkom gradu Solunu.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Štrajk radnika transportnog sektora paralizirao Grčku

Turska - Nakon nesreće spašeno 98 osoba zarobljenih u kabinama žičare u Antaliji

Turska ograničava izvoz određenih proizvoda u Izrael zbog napada na Gazu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'