Kultura     | 25.07.2020. 13:42 |

Otvoren 12. Omladinski Film Festival Sarajevo

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. jula (FENA) - Dvanaesti Omladinski Film Festival (OFF) Sarajevo otvoren je sinoć prikazivanjem filma ''County Lines'' u sarajevskom Pozorištu mladih i na ''open air'' lokacijama.

- Ono što nam je maksimalno drago jeste da se svi pridržavaju mjera koje su donesene zbog epidemije koronavirusa. Također, drago mi je i da smo uspjeli dovesti mlade filmske autore iz regije, koji će se, poštujući sve propisane mjere, družiti sa nama narednih šest dana. Siguran sam da će sve proći u najboljem redu, te da će posjetioci uživati u filmovima i drugim sadržajima koje smo za njih pripremili - kazao je direktor OFF-a Kenan Musić.

Najviše pažnje posjetilaca privuklo je ''Drive-in cinema'', ali i za gledanje filmova iz vreća za sjedenje i ležaljki.

- Imamo vrhunske filmove u programu koji ove godine stižu sa velikih svjetskih festivala. Tako narednih dana posjetioce očekuju premijere pojedinih filmova za jugoistočnu Evropu, vrhunski filmovi na 'Drive-in cinema', predstavljanje autora koji su došli, te dobar networking i druženje koje smo spremili u sklopu festivalskih programa. Smatram da će Festival do srijede, do kada traje, ispuniti sva ovogodišnja očekivanja, iako će biti održan u znatno smanjenom kapacitetu -  poručio je Musić.

Vladi Kantona Sarajevo i šefu Delegacije EU u BiH, ambasadoru Johannu Sattleru, na otvaranju OFF-a dodijeljeno je posebno priznanje ''Prsten vuka''.

Ovogodišnje izdanje OFF-a predstavit će više od 35 filmova iz 12 zemalja svijeta, od čega je 10 svjetskih i 15 regionalnih premijera.

U sklopu Drive-in cinema bit će prikazano ukupno šest filmskih naslova, iz programa OFF Screen: ''Green Book'', ''The Inevitable Defeat of Mister & Pete'', ''The Town'', ''The Shiny Shrimps'', ''Argo'' i ''Nightcrawler''. 

Festival se ove godine održava na četiri lokacije: Pozorište mladih Sarajevo, Drive-in cinema (na uličnom parkingu u ulici Kotromanića, u sarajevskom naselju Marijin Dvor), igralište osnovne škole ''Safvet beg Bašagić'' (Gimnazijska 1) i Termalna rivijera Ilidža, saopćeno je iz OFF-a.

(FENA) E. F.

OFF

Vezane vijesti

OFF od 24. do 29. jula, 40 filmova i više od 80 internacionalnih gostiju

'Anniversary' najbolji film 11. Omladinskog Film Festivala

Ambasador Nelson na projekcijama Omladinskog Film Festivala Sarajevo

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana