Ekonomija     | 25.07.2020. 15:15 |

Razvojna banka FBiH: Garancijski fond Vlade FBiH važna podrška privredi

FENA Emir Felic

SARAJEVO, 25. jula (FENA) - Garancijski fond Vlade Federacije BiH pri Razvojnoj banci Federacije BiH predstavlja mjeru i instrument dugoročne podrške privrednim aktivnostima, odnosno poticaju oporavka privrede kroz dvije faze.

Garancijski fond Vlade FBiH pri Razvojnoj banci FBiH predstavljen je krajem ove sedmice u Konjicu na sastanku privrednika i poslodavaca sa područja općina Konjic i Jablanica na kome je vršilac dužnosti predsjednika Uprave Razvojne banke FBiH Semir Fejzić predstavio način njegovog uspostavljanja, funkcionisanja i finansiranja.

Fejzić je kazao da su u prvoj fazi, odnosno u periodu od 12 mjeseci od dana proglašenja prestanka stanja prirodne nesreće uzrokovane pandemijom COVID-19 (do 31. maja 2021. godine), garancije Fonda namijenjene jačanju kreditnog potencijala poduzetnika za osiguranje izvora finansiranja s ciljem ublažavanja negativnih efekata uzrokovanih pandemijom COVID-19 na privredu FBiH i stvaranju uslova za održivi rast privrede i zapošljavanje.

U drugoj fazi, kako je dodao, odnosno nakon 31. maja 2021. godine, garancije Fonda bit će usmjerene na pružanje podrške pokretanju novih poslovnih aktivnosti, rastu i razvoju postojećih, povećanju konkurentnosti, inovacijama i zapošljavanju.

Fejzić je podsjetio da su Vlada Federacije BiH, koju po ovlaštenju zastupa Federalno ministarstvo finansija i Razvojna banka Federacije BiH zaključili dva ugovora - Ugovor o formiranju namjenskog dugoročnog depozita-Garancijskog fonda Vlade Federacije BiH i Ugovor o pružanju finansijskih usluga u okviru Garancijskog fonda u cilju provođenja prethodno usvojenih zakonskih i podzakonskih akata, odnosno Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i Uredbe o načinu finansiranja i upravljanja Garancijskim fondom.

Ugovorom o formiranju namjenskog dugoročnog depozita utvrđeni su izvori inicijalnih 80 miliona KM za formiranje i održavanje sredstava Garancijskog fonda. Vlada Federacije BiH je, u prijedlogu rebalansa budžeta Federacije za 2020. godinu, koji je naknadno i usvojen, utvrdila dio dodatnih sredstava Garancijskog fonda u iznosu 20 miliona KM, čijim se preusmjeravanjem na formirani depozit, obezbjeđuje ukupno 100 miliona KM sredstava koja će služiti kao izvor za garancije koje će Razvojna banka Federacije BiH, u ime i za račun Federacije BiH izdavati poduzetnicima tj. korisnicima kredita odobrenih kod komercijalnih banaka. Garantni potencijal je peterostruko veći, odnosno iznosio bi 500 miliona KM. 

Sastanku u Konjicu pored privrednika i poslodavaca prisustvovali su načelnik Općine Jablanica Salem Dedić, zastupnik u Parlamentu FBiH Osman Ćatić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca i samostalnih privrednika Konjic Jasmin Badžak, te predstavnici Agencije ”Prvi korak ” d.o.o. Konjic.

Razvojna banka će već iduće sedmice uputit javni poziv prema komercijalnim bankama, u skladu sa Uredbom izvršiti odabir banaka, zaključiti ugovore sa tim bankama, nakon čega će komercijalne banke početi kreditiranje po tim pogodnostima i osiguranjem Fonda prema utvrđenim kreditno-garantnim programima.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Na trgovanju na Sarajevskoj berzi danas promet 77.417,40 KM

Promet na Banjalučkoj berzi danas 4.217,11 KM

Promet na SASE ove sedmice više od tri miliona KM

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta