Stranačke aktivnosti     | 25.07.2020. 16:12 |

Saopćenje za javnost PDP-a

FENA Saopćenje

Izjava za medije


„Proizvđači koji se bave stočarskom proizvodnjom, kako u Srpcu, opštini iz koje dolazim, tako i širom Republike Srpske, zabrinuti su i oštećeni zbog nelojalne konkurencije na tržištu mesa u Bosni i Hercegovini uzrokovanoj poremećajima na svjetskom tržištu usljed pandemije virusa korona“, rekao je Nebojša Rakić, član Glavnog odbora PDP-a.

Rakić je istakao da očekuje da Savjet ministara BiH donese odluke kojima će zaštititi domaće proizvođače:

„Da bi domaći proizvođači opstali i mogli plasirati svoje proizvode na tržište, potrebno je na određeno vrijeme zatvoriti granice za uvoz mesa iz drugih zemalja, da bi zalihe koje se gomilaju mogle biti isporučene dalje. Trenutno trpimo situaciju da su zemlje EU, zbog kineske zabrane uvoza mesa, snizile do krajnjih granica prodajnu cijenu mesa i plasiraju ga na naše tržište gdje su domaći proizvođači postali kolateralna šteta“, naglasio je Rakić.

On ističe da se ne može dozvoliti da se na ovaj način spašavaju austrijski, njemački, holandski farmeri, dok domaći propadaju.

Poslanici PDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH juče su takođe uputili poslaničko pitanje Savjetu ministara BiH da li planira da privremeno zatvori granice za uvoz svježeg mesa i na taj način zaštiti domaće proizvođače.


S poštovanjem,

Banja Luka, 25.07.2020. godine


Informativna služba PDP-a

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

PDP

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost PDP-a

Saopćenje za javnost PDP-a

Saopćenje za javnost PDP-a

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'