Sport     | 26.07.2020. 12:50 |

Osman Junuzović i Katarina Pohlod pobjednici međunarodnog maratona 'Dva grada'

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 26. jula (FENA) - Bosanskohercegovački atletičar Osman Junuzović i Srbijanka Katarina Pohlod pobjednici su Prvog međunarodnog maratona pod nazivom "Two Cities Marathon“ (Maraton dva grada) održanog danas na područjima Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Dionicu dugu 42,2 kilometra 27-godišnji član Atletskog kluba Doboj Istok pretrčao je dva sata, 30 minuta i 21 sekundu.

U konkurenciji atletičarki Katarina Pohlod, 32-godišnja članica Atletskog kluba Hajduk iz Kule, utrku je završila s vremenom tri sata, šest minuta i 21 sekundu. 

Utrka je ujedno bila i Prvenstvo Bosne i Hercegovine u maratonu, a titulu, uz Osmana Junuzovića, osvojila je Dijana Manderalo, članica AK Tomislavgrad, koja je utrku završila na drugom mjestu, odnosno kao najbolja bh. atletičarka.

Start i cilj utrke bio je kod Vijećnice, a dionica je vodila kroz gradska naselja Marijin Dvor, Pofalići, Dolac Malta, Čengić Vila, Alipašino Polje, Nedžarići, Stup, Ilidža, pored Rimskog mosta, kroz Vrelo Bosne i Veliku aleju, Hrasnicu, zatim Vojkoviće, Lukavicu, Dobrinju, Mojmilo, Hrasno, Grbavicu, preko Skenderije do Austrijskog trga te na kraju na novoizgrađenom trgu kod Vijećnice.

Utrku je organiziralo Udruženje “Dečki u plavom” s ciljem promoviranja zdravih navika i sporta, kao i turističke promocije i kulturno-historijskih vrijednosti Sarajeva i Istočnog Sarajeva.  

Pored centralne maratonske utrke u subotu je organizirana i dječja utrka naziva "Two Cities Kids Race" u Istočnom Sarajevu u suradnji s AK Istočno Sarajevo na kojoj su učestvovala djeca uzrasta od šest do 14 godina.

Službene majice centralne utrke dizajnirala su djeca sa Down sindromom, a dio sredstava od kotizacija bit će uplaćen Udruženju "Život sa Down sindromom" Sarajevo, dok će ostatak biti iskorišten u stipendiranje mladih i perspektivnih atletičara iz cijele Bosne i Hercegovine.

Pokrovitelji utrka su Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine, Gradsko vijeće Grada Sarajeva, Grad Istočno Sarajevo, te Ambasada Republike Srbije u Bosni i Hercegovini.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Goraždanski maratonac Emir Hastor u humanoj akciji 'Kilometri za Gazu'

Cheruiyot i Hamel pobjednici maratona u Sarajevu

Na maratonskoj utrci u Sarajevu i Istočnom Sarajevu sudjelovat će 1.200 trkača iz 17 zemalja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo