Regija     | 27.07.2020. 12:47 |

Završna konferencija Programa EU za mlade profesionalce na zapadnom Balkanu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. jula (FENA) - British Council održao je prošle sedmice online regionalnu konferenciju, kojom je zaključen Program Evropske unije za mlade profesionalce na zapadnom Balkanu. 

Učesnici - mladi državni službenici sa zapadnog Balkana, predstavnici delegacija EU i ministarstava  - razgovarali su o ključnim dostignućima projekta, na polju regionalne saradnje u državnoj službi, u kontekstu pristupanja EU.

Tokom tog skupa, održane su prezentacije u vezi sa istraživačkim projektima u konkretnim zemljama i u regionu, na temu djelotvornosti i saradnje državne službe, koje su obuhvatile teme poput njegovanja novog liderstva u upravama na zapadnom Balkanu, zadržavanja osoblja, funkcionisanja tokom Covida-19, digitalne transformacije i savremenih izazova i mogućnosti za djelotvorno javno upravljanje.

Nalazi istraživanja bit će podijeljeni sa javnim upravama zapadnog Balkana, kako bi se omogućilo napredovanje i poboljšala saradnja.

Također je predstavljena online platforma za mlade državne službenike sa zapadnog Balkana, koja je osmišljena u sklopu tog projekta.

Konferencija je poslužila kao prilika za učesnike projekta da analiziraju nalaze i razmotre okvir za njihovu dalju saradnju, u sprezi sa procesom pristupanja EU i unapređenjem javne uprave.

Program za mlade profesionalce, koji je omogućen finansijskom podrškom Evropske unije, a koji je realizirao British Council, počeo je oktobra 2016. godine, okupio je devedeset mladih državnih službenika sa zapadnog Balkana, koji su u periodu od dvije sedmice pohađali program na univerzitetima Sciences Po u Parizu i Evropskom koledžu u Brižu.

Odabrani državni službenici su učestvovali u regionalnom programu razmjene između šest država zapadnog Balkana. Oni su, tokom programa regionalne razmjene, analizirali različite aspekte od značaja za program proširenja EU.

Tokom završne online konferencije u sklopu ovog projekta, učesnicima su se obratiti  zamjenik regionalnog direktora British Councila Angus Bjarnason i direktorica za zapadni Balkan Generalne direkcije Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Genoveva Ruiz Calavera.

- Uprkos izazovima koje je sa sobom donijela pandemija Covida-19 u posljednjih nekoliko mjeseci, u sklopu ovog programa je usjpešno nastavljena izgradnja kapaciteta učesnika i jačanje regionalne saradnje, stvaranjem mreže državnih službenika širom zapadnog Balkana, koji sada rade zajedno i tragaju za rješenjima zajedničkih izazova - istakao je Bjarnason. 

Calavera je poručila da "projekat EU za mlade profesionalce na zapadnom Balkanu pruža dragocjene mogućnosti za saradnju mladih državnih službenika u regionu, koji su ovim putem u prilici da doprinesu reformi javne uprave i uspostave jake mreže sa svojim kolegama u regionu". 

- Konačan cilj svake javne uprave koja dobro funkcioniše jeste da pruži bolje usluge građanima i privrednim subjektima. Transparentna, odgovorna i uzvratna javna uprava stvara pogodno tlo za razvoj poslovanja i rast, i od presudne je važnosti za krčenje puta regiona ka Evropskoj uniji. Upućujem čestitke za devedeset državnih službenika, koji su do danas pohađali ovaj program. Unaprijed se radujem učešću novih generacija mladih državnih službenika, koji će nam se pridružiti u narednom programu tokom 2021. godine - kazala je Calavera, saopćeno je iz British Councila. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Projekt CC4WBs - nova šansa za kreativne industrije na zapadnom Balkanu

"Preporod" Brčko: Zagovarati za ljudska prava osoba sa invaliditetom

Održan Finalni događaj programa Škole za 21. vijek

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!