Svijet     | 27.07.2020. 12:27 |

Oštećena džamija na Zapadnoj obali u podmetnutom požaru

FENA Internet

AL BIREH, Zapadna obala, 27. jula (FENA) – Dio džamije na okupiranoj Zapadnoj obali zapaljen je u ponedjeljak, a palestinski zvaničnici optužili su izraelske doseljenike da stoje iza napada.

-  Zemlja Izraela za narod Izraela – navodi se u grafitu ispisanom na hebrejskom jeziku na zidu džamije, aludirajući na navodna biblijska, istorijska i politička prava na regiju koja uključuje Zapadnu obalu.

Ministar u izraelskoj vladi Amir Peretz osudio je na Twitteru incident u gradu Al-Birehu, pripisujući ga „kriminalcima i širiteljima mržnje“ koje treba privesti pravdi. On nije eksplicitno pomenuo doseljenike u svom tweetu.

Zvaničnik palestinske službe za vanredne situacije izjavio je da je dio džamije Al-Bir i Al-Thsan zapaljen nakon što je zapaljiva tečnost ubačena kroz razbijeni prozor prije zore.

Kazao je da su mještani koji žive u blizini džamije i vatrogasci ugasili požar i da dio džamije namijenjen molitvi nije oštećen.

Palestinsko ministarstvo za vjerska pitanja i šef palestinskog pregovaračkog tima Saeb Erekat optužili su jevrejske doseljenike za podmetanje vatre.

-  Ovo je rasizam i apartheid – navodi Erakat u izjavi za javnost.

Parole na hebrejskom slične onoj ispisanoj crnim sprejom na džamiji korištene su i u ranijim napadima na palestinsku imovinu, za koje izraelska policija sumnja da su ih izvodili jevrejski ultranacionalisti sa Zapadne obale.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu u Bliskoistočnom ratu 1967. godine, i više od 400.000 jevrejskih doseljenika sada živi među oko tri miliona Palestinaca.

Palestinci, koji žele državu na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu, tvrde da naselja – koje većina zemalja u svijetu smatra nelegalnim – otežavaju uspostavu njihove solidne buduće države, prenosi Reuters.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U izraelskom napadu ubijeno 38 osoba u blizini Alepa

Ruski FSB - U napad u blizini Moskve umiješani su Ukrajina, Sjedinjene Države i Britanija

U napadu sumnjivih militanata Islamske države u Siriji 11 ubijenih

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom