Bosna i Hercegovina     | 27.07.2020. 16:23 |

Emrić: BiH mora planirati sredstva za migrantsku krizu (VIDEO)

FENA Hazim Aljović

SARAJEVO, 27. jula (FENA) - Bosna i Hercegovina je nadležna za migracije i azil i mora planirati neophodna finansijska sredstva za saniranje šteta i posljedica koje nastaju zbog migrantske krize - poručio je zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Jasmin Emrić (A-SDA), nakon što nije usvojen njegov amandman za pomoć u rješavanju migrantske krize.

- Tražena su simbolična sredstva od 450.000 KM za saniranje posljedica migrantske krize. Usvojen je budžet bez sredstava za to - istakao je Emrić.

Kaže kako se vlasti, s jedne strane, zalažu za rješavanje krize i podršku za upravljanje migrantskom krizom, ali da se, s druge strane, ništa u budžetu ne planira za to.

- To jedno s drugim ne ide. Ja stvarno ne razumijem zašto se taj simboličan iznos nije mogao pranirati, da bi se pomoglo pravosudnim institucijama u USK- naveo je.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na hitnoj sjednici usvojio je Izvještaj Zajedničke komisije oba doma PSBiH o postizanju identičnog teksta Zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

Za su glasala 23 poslanika, osam ih je bilo protiv, a suzdržanih nije bilo.  

U budžet nije ugrađen amandman koje je usvojio Predstavnički dom, a koji se odnosi na osiguranje sredstava za pomoć u rješavanju migrantske krize, kojom je najviše pogođen Unsko-sanski kanton.

Predsjedavajući Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Adil Osmanović novinarima je kazao da se traženi novac nalazi u budžetskoj rezervi i da će biti implemetran prema institucijama Unsko-sanskog kantona.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/4745

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/15c3d29CwZBEcYx6ISSCZ4Y0JO6arsGGM?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Kipar apeluje na odlučnu akciju EU u zaustavljanju dolaska sirijskih izbjeglica preko Libana

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'