Bosna i Hercegovina     | 27.07.2020. 18:51 |

WHO uručio BiH novu donaciju zaštitne medicinske opreme (VIDEO)

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 27. Jula (FENA) - Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), Regionalni ured za Europu, osigurala je novu donaciju zaštitne medicinske opreme za BiH koja je danas uručena Ministarstvu civilnih poslova (MCP) BiH.

Ovo ministarstvo i Svjetska zdravstvena organizacija od početka pandemije veoma uspješno sarađuju i donacija, kako je kazala ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević, samo je nastavak te saradnje i izraz riješenosti obje strane da na najbolji način pomognu stanovnicima BiH.

- Pomoć koju je dosada Svjetska zdravstvena organizacija dodjelila građanima BiH, zdravstvenim djelatnicima i ostalima u stanju potrebe veoma je je važna za nadvladavanje ovog akutnog zdravstevenog problema u BiH, ali ništa manje i u cijelom svijetu – kazala je Gudeljević izražavajući zahvalnost WHO.

Rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija (UN) u BiH Ingrid Macdonald također je naglasila dobru saradnju sa MCP ne samo kada je riječ o zdravstvu, nego i obrazovanju i drugim oblastima.

- Što se tiče zdravstva sarađivali smo od samog početka pandemije i moram naglasiti da se sada infekcija pogoršala. Ono što mi smatramo jeste da treba imati fokus na testiranju, nadzoru i da mora postojati više podrške. BiH je na samom početku bila vodeća kada je riječ o mjerama uz nizak nivo infekcije, što sada nažalost više nije slučaj - navela je Macdonald.

Trenutna kriza je veoma izazovna i svaka zemlja se, kako je dodala, sa njom suočava kao i BiH. BiH, naglasila je, sada ima priliku da nađe pravi balans između svog javnog zdravstva i ekonomije.  

Donacija koju je direktor Ureda Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u BiH Victor Olsavszky uručio Ministarstvu civilnih poslova BiH sastoji se od 1.000 vizira i 20.000 zaštitnih maski.

Olsavszky je apelirao na građane da se pridržavaju preporuka, odnosno higijensko-epidemioloških mjera, a na vlasti da se prate kontakti jer je to jedan od načina na koji se stvari mogu poboljšati.  

Pogledajte http://fena.ba/video/4746

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1-tIU0_T_vi3YnbsACOY4NSBoj1h7G19t?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Općina Novi Grad donirala 50.000 KM za pomoć narodu Palestine

Vrijedna donacija za Dom zdravlja u Tuzli

Pametna klupa poklon Gradu Ljubuškom

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu