Bosna i Hercegovina     | 28.07.2020. 09:17 |

Rebalans Budžeta danas na Skupštini Kantona Sarajevo

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. jula (FENA) - Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo danas na sjednici trebali bi razmatrati  Izmjene i dopune Budžeta Kantona Sarajevo za 2020. godinu, a planirani Rebalans budžeta iznosi 1.135.335.000 KM.

Ministar finansija KS Jasmin Halebić izjavio je da pripremljeni dokument predstavlja već drugi rebalans budžeta u ovoj godini.

- Ova godina je po svemu specifična tako da ne iznenađuje što je Vlada KS izradila već drugi rebalans. Podsjećam da se u 2020. godini ušlo sa odlukom o privremenom finansiranju, dakle bez budžeta, te je, uzimajući i to u obzir ovo treći put u ovoj godini da se tema budžeta nalazi pred skupštinskim zastupnicima - kazao je ministar Halebić.

Glavni razlog za pripremu Rebalansa budžeta je ubrzavanje isplate finansijske podrške privrednicima u KS, čije poslovanje je pogođeno negativnim posljedicama širenja koronavirusa.

- Proces administriranja finansijskih sredstava dobivenih od MMF-a, sa viših nivoa ka nižim, već dugo traje a privrednici to čekanje sve teže podnose. U takvoj situaciji najmanje što Vlada KS može učiniti jeste da Rebalansom budžeta omogući isplatu podrške privredi iz budžetskih sredstava - ocijenio je ministar Halebić.

I član UO Udruženja poslodavaca KS Suhad Ećo istakao je da su privrednici insistirali od Vlade KS da se iznađu rješenja za ubrzavanje procedure isplate plaća prema zaposlenima u realnom sektoru koji su to pravo ostvarili prema javnom pozivu objavljenom od Ministarstva privrede KS.

- Predviđena sredstva za pomoć privredi KS, koja zbog proceduralnih razloga još uvijek stoje na Federalnoj vladi, mogu se obezbijediti Rebalansom budžeta i time omogućiti da radnici kao i privredni subjekti koji mjesecima čekaju isplatu ta sredstva u konačnici i dobiju - naglasio je u svom zahtjevu Ećo.

Napomenuo je i da su poslodavci još ranije tražili da se finansijska sredstva za pomoć privredi osiguraju ne čekajući pomoć od MMF-a.

- Upravo zato smo čvrstog uvjerenja da će Skupština KS danas na sjednici prihvatiti Rebalans budžeta i time potvrditi svoju podršku prema privrednicima u KS - zaključio je Ećo.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Skupština i Vlada KS - Abdulah Sidran će zauvijek biti dio duše Sarajeva

Kolegij Skupštine KS danas o Čamparinoj inicijativi za održavanje tematske sjednice

Kolegij Skupštine KS sutra o Čamparinoj inicijativi za održavanje tematske sjednice

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo