Bosna i Hercegovina     | 28.07.2020. 11:18 |

Potpisani ugovori o zakupu lovišta na području HBŽ-a

FENA Saopćenje

LIVNO, 28. srpnja (FENA) - Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije (HBŽ) Ivica Brešić potpisao je ugovore s predstavnicima lovačkih udruga na području HBŽ-a za desetogodišnji zakup sportskogospodarskih lovišta Osječenica - Jadovnik, Ždralovac - Nuglašica, Orlov kuk, Kamešnica - Grabovica, Kovač - Ljubuša.

Vrijednost sklopljenih ugovora iznosi 37.770 maraka, što je za lovačke udruge znatan iznos koji bi se mogao upotrijebiti u svrhu prehrane divljači ili nekog drugog ulaganja u lovište, priopćeno je u utorak iz Vlade HBŽ-a.

Tijekom potpisivanja ugovora razgovaralo se i o problematici gospodarenja lovištem s kojom se susreću lovačke udruge već dugi niz godina, a posebno u tekućoj godini kada im je prihod od stranih lovaca znatno umanjen.

Na zahtjev koordinacijskog tijela - županijskog vijeća za lovstvo HBŽ-a i predstavnika lovačkih udruga, resorno Ministarstvo će zatražiti od Vlade HBŽ da sve korisnike sportskogospodarskih lovišta oslobodi plaćanja zakupnine za lovnu 2020./2021. godinu, zbog nastale situacije s covidom-19 kako bi se lakše zadržala radna mjesta lovočuvara koji su stalno zaposleni u lovištu.

Osim toga korisnicima lovišta HBŽ-a nisu isplaćena sredstva u vrijednosti 50 posto lovnogospodarske osnove što je bila obveza Vlade pa bi oslobađanje zakupnine za ovu godinu bio jedan od načina refundiranja troškova izrade LGO.

Lovačke udruge na području HBŽ-a trenutno zapošljavaju 11 lovočuvara dok korisnici gospodarskih lovišta u kraćem razdoblju imaju obvezu zaposliti minimalno po jednog lovočuvara što bi trebalo znatno utjecati očuvanju brojnog stanja divljači u lovištu, navodi se u priopćenju.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

HNŽ: Poboljšanje sigurnost u prometu

Mostar povezan s Beogradom, letovi od travnja po cijeni od 56 eura (VIDEO)

Video materijal s potpisivanja ugovora između Grada Mostara, Air Serbie i Zračne luke Mostar

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo