Regija     | 28.07.2020. 12:20 |

Plenković: Za obnovu Zagreba i okolice nema instant rješenja

FENA Agencije

ZAGREB, 28. srpnja (FENA) - Hrvatski premijer Andrej Plenković, predstavljajući u utorak Hrvatskom saboru prijedlog zakona o obnovi Zagreba, naglasio je da tome treba pristupiti ozbiljno i organizirano, poručivši da "instant rješenja nema" te kako je riječ o dugoročnom zakonu koji ne smije biti donesen na brzinu.

"Pažljivo ćemo nastojati kombinirati nacionalna sredstva i međunarodne izvore financiranja da se u godinama koje su pred nama realizira obnova Grada Zagreba. Tu instant rješenja nema, niti će itko od nas čuti bilo kakve iluzije o tome da će se sve skupa obnoviti i popraviti na brzinu. To jednostavno nije realno i nemoguće je", naglasio je Plenković.

Dodao je kako je riječ o dugoročnom zakonu koji ne smije i ne može biti donesen na brzinu te je ponovio kako će prihvatiti kvalitetne prijedloge oporbe.

"Te nedjelje 22. ožujka kada je Zagreb i okolicu pogodio potres svi smo osjetili neukrotivu i razornu snagu prirode, potres koji je trajao tek 1-ak sekundi, odnio je jedan mladi život, u potresu je oštećeno 25 tisuća zgrada, neuporabljivo ili privremeni neuporabljivo je više od 6000 zgrada među kojima su vrtići, škole, fakulteti, znanstvene i kulturne ustanove", kazao je Plenković zastupnicima, prenosi Hina.

Uz brojne crkve i samostane oštećen je, podsjetio je, simbol Zagreb, Katedrala, "a krnji tornjevi Katedrale još će dugo biti najvidljiviji ožiljak glavnog grada".

"Zagreb je postao jedini europski glavni grad kojeg je u posljednjih nekoliko desetljeća pogodio ovakav potres, a jedini u svijetu kojem se to dogodilo usred pandemije virusa", rekao je Plenković.

Istaknuo je da su građani na izazove odgovorili velikim srcem, solidarnošću, pribranošću i dostojanstvom, te da su službe i volonteri odmah izašli na teren.

Razmjeri šteta procijenjeni na 86 milijardi kuna nadilaze sve s čim smo se dosad suočavali, naglasio je hrvatski premijer.

Podsjetio je da je su ugrožene obitelji smještene u studentskom domu, da je kroz njega prošlo 800 građana, a da ih je trenutno tamo još 350, te da je za njihov smještaj i prehranu država izdvojila 12,6 milijuna kuna.

Osigurano je i po 12 tisuća jednokratne pomoći za obnovu krovišta, dimnjaka, zabatnih zidova, dizala za što je rebalansom izdvojeno 100 milijuna kuna kao i po 8 tisuća kuna za kondenzacijske bojlere za što je osigurano 41 milijun kuna iz Fonda za zaštitu okoliša.

Ponudili smo i sufinanciranje najamnine zamjenskog stana do rujna 2021., a do danas su zaprimljena 463 zahtjeva, a riješena su 346 zahtjeva, podsjetio je i dodao kako je osiguran i zajam od Svjetske banke od 200 milijuna eura koji će biti iskorišten za obnovu zdravstvenih i obrazovnih institucija.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Donji dom španskog parlamenta usvojio sporni zakon o amnestiji za katalonsle separatiste

DP predao kaznenu prijavu DORH-u protiv hrvatskog premijera Plenkovića

Grčka usvojila zakon o stranim univerzitetima, spriječeni protesti studenata

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo