Bosna i Hercegovina     | 28.07.2020. 14:01 |

Vidić: Igrokaz posebnih sjednica Narodne skupštine RS

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 28. jula (FENA) - Zamjenik šefa Kluba poslanika SDS-a Zoran Vidić tvrdi da će igrokaz posebnih sjednica Narodne skupštine RS biti trend u ovom sazivu.

-Do skupštinskog rukovodstva je da objasni građanima zašto se u Skupštini ne priča o problemu nezaposlenosti, ekonomskih posljedica krize usred korone ili izdaju vitalnih nacionalnih interesa Srba u FBiH od strane tzv. SNSD 'srpske reprezentacije' - rekao je Vidić. 

Smatra da je bilo potrebe da parlament RS raspravlja o više bitnih pitanja. 

-O pravim srpskim nacionalnim interesima kao što su izgradnja odlagalištva nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, problem smještaja migranata u krajiške općine FBiH sa većinskim srpskim stanovništvom, kao i problem uvoza Covid smeća iz Padove u Drvar nećemo imati priliku da raspravljamo u Narodnoj skupštini RS, jer su ove teme pretvorene u tabu teme – istakao je Vidić. 

Tvrdi da je aktuelna Vlada RS "opredjeljena jedino da izvozi mlade ljude iz zemlje a da uvozi smeće iz Evropske unije kao što je to u slučaju Drvara”. 

- Srpski član Predsjedništva BiH ćuti na probleme kao što je uvoz Covid otpada iz Padove na područje opštine Drvar, kao i na činjenicu da je gle čuda, firma koja uvozi otpad ima istu adresu na kojoj sjedi SNSD-ova načelnica opštine Dušica Runić – naveo je Vidić na današnjoj konferenciji za novinare u Banjoj Luci. 

Najavio je da će ta stranka pažljivo razmotriti tačke dnevnog reda sutrašnje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske o odlukama koje je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik proglasio veoma štetnim po vitalne interese Srpske, te da će u skladu s tim glasati.

Dodao je i da svi poslanici treba da se stave u zaštitu vitalnih nacionalnih interesa Srpske, ukoliko su oni ugroženi.

Ne smijemo se pokazati nesložni na zaista važnim pitanjima, a drugo je pitanje, kaže Vidić, da li su pitanja koja će biti na posebnoj sjednici zaista važna.

-Puno značajniji vitalni interes RS je problem odlagalištva nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, koji srpski član Predsjedništva BiH ne spominje i koja je za njega tabu tema. Koalicija SNSD-a, SDA i HDZ-a sve lako dogovori što se ne tiče Srba, a kad treba Srbima u četiri kantona FBiH priznati status konstitutivnog naroda onda SNSD-ovih predstavnika nema nigdje - kazao je Vidić. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Miličević: SDS će sigurno izaći na izbore

Saopćenje za javnost SDS-a

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta