Bosna i Hercegovina     | 28.07.2020. 19:06 |

Čerkez: Ako ovako nastavimo prijeti nam španski scenarij

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 28. jula (FENA) - Ukoliko se ovako nastavimo ponašati kada je u pitanju poštivanje mjera za suzbijanje pandemije koronavirusa prijeti nam španski scenarij - rekao je pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez u toku online sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Čerkez je naglasio da je potrebno konstantno kontroliranje provedbi mjera, ali da se to u FBiH ne radi na adekvatan način.  

- Sve mjere smo donijeli pravovremeni da ne bismo imali širenje virusa kao što je slučaj danas kada je stanje veoma loše. Mjere smo donijeli dvije sedmice prije Hrvatske, a oni neke mjere tek danas uvode. To nam govori da smo sve pravovremeno uradili, a mjere koje smo donijeli nisu ugrozile ekonomiju, međutim danas se one ne poštuju - kazao je.  

Upitao je "gdje je efikasnost, inspekcije, kantonalni MUP-ovi i kontrola mjera, te naglasio da ekonomija ne bi danas bila u tako teškom stanju da su se vršile kontrole mjera.

- Ako ovako nastavimo ponovo ćemo uvoditi restrikcije. S istoka imamo masovni priliv oboljelih, a o tome neko mora misliti. Bitno je i da učestvujemo u nabavci vakcina - zaključio je Čerkez. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U februaru industrijska proizvodnja u FBiH porasla 6,1 posto

U Federaciji BiH inflacija u februaru 0,6 posto, na godišnjem nivou 1,1 posto

Obilježavanja Svjetskoga dana voda u Federaciji BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo