Ekonomija     | 28.07.2020. 21:14 |

Novalić: Za 18 mjeseci želimo vratiti ekonomiju na nivo prije pandemije

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 28. jula (FENA) - Premijer Federacije BiH Fadil Novalić u nedjelju je napustio bolnicu nakon što je na Podhrastovima u Sarajevu proveo dvije sedmice zbog zaraze koronavirusom, i sada se, kako je kazao, vraća poslu, a već u srijedu trebao bi voditi sjednicu Vlade FBiH.

U intervju za Klix Novalić je izrazio zahvalnost vrijednim uposlenicima KCUS-a, ljekarima, medicinarima, nemedincinskom osoblju i menadžmentu napominjući da ti ljudi zaista vrijedno i odgovorno rade svoj jako teški posao.

Na pitanje ima li Vlada FBiH plan za spas privrede ukoliko se epidemija nastavi širiti i u drugom dijelu godine, Novalić je kazao da je osim tzv. pasivnih mjera, koje je Vlada poduzela, ali i Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, koji su bile usmjerene na amortizaciju prvog udara, Vlada užurbano radila na drugom ekonomskom paketu.

- Vlada FBiH je, također, uspostavila Garantni fond pri Razvojnoj banci, koji će imati početni kreditni potencijal od 500 miliona KM s namjerom da taj potencijal bude uvećan na milijardu KM. Garancijski fond za osnovni cilj ima podršku održavanju dostignutog nivoa ekonomskih aktivnosti kroz osiguranje tekuće likvidnosti, obrtnog kapitala i investicija za privredne subjekte - izjavio je Novalić.

Dodao je da očekuje da ovaj fond bude operativan u što kraćem vremenskom roku. Što se tiče drugog, aktivnog, seta ekonomskih mjera, kako je kazao federalni premijer, Vlada FBiH je također usvojila Program ekonomske stabilizacije i oporavka, gdje su taksativno navedeni ciljevi (očuvanje radnih mjesta, makroekonomska stabilnost, podrška izvozu, jačanje zdravstvenog sektora, sistema socijalne zaštite i uzbrzavanje implementacije javnih investicija) koji se žele postići, ali i mjere (s ciljem unapređenja poslovnog ambijenta, povećanja konkurentnosti i povećanja javnih investicija) koje će voditi postizanju tih ciljeva.

-Željeni ishod je da se u periodu od 15-18 mjeseci vratimo na nivo rasta iz februara ove godine, te da stvorimo pretpostavke za ubrzan rast u godinama koje dolaze - istakao je Novalić.

Napomenuo je da nam je potrebna ubrzana implementacija javnih investicija, posebno u putnu infrastrukturu s obzirom da ima najveći multiplikator efekat na ekonomski rast. Ništa manje, prema njegovim riječlima, nisu bitni ni sektor energetike i željezničke infrastrukture. Naravno, istovremeno se mora raditi na donošenju legislative koja se tiče unapređenja poslovnog ambijenta, te povećanja stepena konkurentnosti privrede.

 - Svaka kriza je i šansa. Došlo je do velikog poremećaja u svjetskim lancima snabdijevanja. U narednom period moramo napraviti iskorak u kontekstu unapređenja poslovnog ambijenta i povećanja troškovne konkurentnosti privrede, kako bismo se pozicionirali kao jedna od opcija za dio alternativnih lanaca snabdijevanja - dodao je Novalić.

Podsjetio je da je najviše radnika, od početka pandemije, ostalo bez posla zaključno sa 5. majem  kada je broj zaposlenih iznosio 507.607. Prema posljednjem podatku, objavljenom od Porezne uprave FBiH, od 20. jula, ovaj broj je iznosio 517.656 i u odnosu na 5. maj veći je za 10.049 zaposlenih.

- Ovaj trend nam ukazuje na lagani oporavak ekonomije, no moramo poduzeti sve identifikovane mjere, kako bismo stimulirali poslovnu aktivnost, te potaknuli ubrzan ekonomski rast. Izračuni ekspertskih grupa nam govore, da će nam trebati između dvanaest i osamnaest mjeseci za potpuni oporavak - naveo je Novalić.

Kada je riječ o neophodnoj medicinskoj opremi, Novalić je kazao da testova za Covid-19 za sada ima dovoljno i da bi u narednom periodu trebalo stići između 60.000 i 100.000 testova od Svjetske zdravstvene organizacije, te da ostale opreme zasad ima dovoljno.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ambasada BiH u Sloveniji nije primila zahtjev za pomoć u vezi zapaljenog autobusa

Novalić: Mjerama Vlade FBiH pomoć osigurana za skoro milion građana

Mitrović i Novalić u Brčkom o projektu izgradnje autoceste Beograd-Sarajevo-Beograd

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo