Ekonomija     | 29.07.2020. 13:02 |

Za projekt energetske efikasnosti u Sarajevu 10 miliona eura

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. jula (FENA) - Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i predstavnik Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ Josip Polić potpisali su danas sporazume o zajmu i grantu Evropske unije ukupne vrijednosti 10 miliona eura namjenjenih za projet energetske efikasnosti u Sarajevu.

Sporazum o grantu u iznosu dva milijuna eura i sporazum o zajmu u vrijednosti osam miliona eura potpisani su korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su poduzete u sprječavanju virusa Covid-19. 

Sredstva osigurana nakon potpisivanja ova dva sporazuma bit će namijenjena za zagrijavanje 40 zgrada u Kantonu Sarajevo pretežno vrtića, škola, bolnica i drugih objekata od javnog interesa.

Bevanda je naglasio nakon potpisivanja ugovora da je izuzetno značajan grant u iznosu dva miliona eura, koji je osiguran iz Regionalnog programa energetske efikasnosti za zapadni Balkan, te da su povoljni uvjeti ugovora o zajmu EBRD-a u iznosu osam miliona eura.

- Kredit EBRD-a od osam miliona eura bit će alociran na Federaciju BiH s rokom otplate zajma 13 godina, uključujući tri godine grejs perioda uz otplatu u 20 jednakih polugodišnjih rata. Iz EBRD-a već godinama uspješno podržavaju projekte energetske efikasnosti i rezultati ovakvih ulaganja vidljivi su u većini loklanih zajednica u BiH - naglasio je Bevanda.

Nositelj ovog projekta je Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, a očekuje se da će biti završen do 20. oktobra 2023. godine, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta