Ekonomija     | 29.07.2020. 13:01 |

Hadžibajrić: U turizmu u Starom Gradu zabilježen pad prometa i do 100 posto

FENA Adriana Domazet

SARAJEVO, 29.jula (FENA) – U turističkom sektoru u Starom Gradu, usljed pandemije koronavirusa, došlo je do nesagledivih gubitaka, gdje je pet mjeseci u nizu zabilježen pad prometa između 70 i 100 posto, kazao je danas na pres-konferenciji načelnik te sarajevske općine Ibrahim Hadžibajrić.

Iz navedenih razloga mnogi su već zatvorili ili će biti primorani da zatvore svoje firme, hotele, restorane, obrte, tako da je potrebna hitna reakcija.

Radi se o firmama hotelskog poslovanja, turističkim agencijama, certificiranim turističkim vodičima, agencijama rent a car, sektoru privatnog smještaja itd.

Na poziv općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrić prošle sedmice održan je sastanak sa hotelijerima iz Starog Grada, općine koja se najvećim dijelom oslanja na prihode iz turizma.

N sastanku je zaključeno da je potrebna hitna reakcija resornih ministarstava sa viših nivoa vlasti, kako bi zajedničkim snagama i znanjem pokušali spasiti turizam i vratiti mu status vodeće privredne grane u razvojnom smislu.

Na pres-konferenciji predočeni su konkretni zahtjevi za pomoć hotelskom i turističkom sektoru.

- Između ostalih, zahtjevi hotelijera su i subvencioniranje plata i doprinosa uposlenih radnika u turizmu, subvencije 100 posto na režijske troškove do kraja 2021.godine, liberalizacija viznog režima, otvaranje granica uz potrebne mjere predostrožnosti radi Covida-19, usvajanje zakona o turizmu i uspostavljanje kantonalnog ministarstva za turizam, kazao je načelnik Hadžibajrić.

 

Naglasio je da ne vidi nikakav razlog da svi zahtjevi koji su upućeni prema višim nivoim vlasti ne budu prihvaćeni i realizirani.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!