Ekonomija     | 29.07.2020. 14:28 |

PKFBiH – Analizirano stanje metalske i elektroindustrije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. jula (FENA) - Udruženje metalske i elektro industrije Privredne komore Federacije BiH (PKFBiH) održalo je sjednicu putem online platforme na kojoj su prezentirani podaci o izvozu, uvozu, te stanje u kompanijama i sektorima u okolnostima pandemije koronavirusa.

Za šest mjeseci ove  u odnosu na isti period prošle godine metali i njihovi proizvodi imali su pad od 34,99 posto, mašine, aparati, mehanički uređaji pad od 14,32 posto, električne mašine, oprema i njihovi dijelovi su zabilježili rast od 1,97 posto, vozila i njihovi dijelovi pad od 19,68 posto, dok je segment oružje, municija i njihovi dijelovi imalo rast od 9,28 posto.   

Na kraju aprila ove godine u MES FBiH radilo je 29.769 radnika i za 1.525 radnika je manje nego krajem 2019. godine.

-      Kompanije su organizovale, a vlasnici, direktori i radnici nisu dozvolili  da se proizvodnja prekine, nadljudskim su naporima dolazili do sirovina, vršili transport i sve što je potrebno da bi se sačuvala proizvodnja, radna mjesta i opstojnost fabrika – navodi se u saopćenju ovog udruženja.

Imajući u vidu da će koronavirus i u narednom periodu imati negativan uticaj, utvrđene su aktivnosti Udruženja i Komore, koje će se u formi prijedloga, inicijativa i zahtjeva dostaviti nadležnima.

-Od realizacije prijedloga, zavisi dalja sudbina ovog ali i drugih sektora prerađivačke industrije. Na sjednici je ukazano da postoji šansa da se i u ovako teškim uslovima krene naprijed, prvenstveno oslanjajući se na vlastite resurse, radeći na konkurentnosti i koristeći blizinu EU – dodaje se u saopćenju iz PKFBiH.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo