Bosna i Hercegovina     | 29.07.2020. 15:19 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Amela Kuskunović: Uklonjene zakonske prepreke za izgradnju izolatorija po evropskim standardima

FBiH nema izolatorij koji bi odgovarao evropskim standardima. Jedna od prepreka za njegovu izgradnju je i federalni zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.
Na osnovu zaključka koji je predložila Amela Kuskunović, zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH, usvojeno je da se izmjene tog zakona, kojima bi se izgradnja izolatorija omogućila, usvoje po hitnoj proceduri.
„Na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma predstavljena je Informacija o posljedicama pandemije na privredu i zdravstvo u FBiH. Činjenice koje su tu prezentirane su alarmantne. Jedna od njih je da mi nemamo izolatorij po evropskim standardima s adekvatnom biohazard opremom. Međutim, ono što iritira jednako kao i ta činjenica jest da je njegovu gradnju, između ostalog, priječilo i naše zakonodavstvo, tačnije određeni dijelovi Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Tražila sam da se izmjene tog zakona urade po hitnoj proceduri i to je usvojeno.
Također, usvojeni su i drugi zaključci koje sam predložila. Naprimjer, potrebno je vratiti punu nadležnost i odgovornost Kriznom štabu Federacije BiH u smislu pooštravanja postojećih mjera uz nadzor nad njihovom provedbom. Tražila sam i pojačan inspekcijski nadzor svih uprava inspekcija, od entitetskog, kantonalnog, gradskog i opštinskog nivoa, kao i kantonalnih uprava policije u cilju kontrole provođenja mjera te poduzimanja odgovarajućih radnji protiv onih koji te mjere krše. Smatram važnim i edukativne programe u cilju prevencije zaraze koje treba pojačati i prilagoditi različitim dobnim skupinama.
Stanje je teško i moramo učiniti sve da naš zdravstveni sistem održimo stabilnim kako bi mogao odgovoriti na posljedice epidemije, te da bi se pored zaraženih koronavirusom uopće mogao nastaviti baviti i drugim pacijentima. U tom smislu smatram da je jučerašnja sjednica Predstavničkog doma bila korisna i da će usvojeni zaključci donijeti poboljšanja na polju zdravstvene zaštite“, rekla je Kuskunović.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo