Bosna i Hercegovina     | 29.07.2020. 16:48 |

Finansijski paket EBRD-EU u iznosu 10 milijuna eura za zeleni grad KS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. jula (FENA) - Energetska efikasnost javnih zgrada u Sarajevu će biti značajno poboljšana zahvaljujući finansijskom paketu u iznosu od 10 miliona eura koji su osigurali Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Europska unija (EU).

EBRD je obezbijedila kredit od osam milijuna eura, dok je EU odobrila grant od dva milijuna eura za uređenje 40 zgrada u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Radovi su prioritetni projekat u okviru Akcionog plana za zeleni grad Kantona Sarajevo.

Ovom investicijom bit će obuhvaćeno 29 škola i pripadajućih objekata, šest vrtića, tri studentska doma i dvije ambulante. Ušteda energije se procjenjuje na oko 13,7 GWh što bi rezultiralo uštedom od 4,774 tona CO2 godišnje. Mjere energetske efikasnosti će uključivati uvođenje čišćeg i efikasnijeg grijanja, bolju izolaciju, bolje osvjetljenje i generalna poboljšanja.

Direktorica EBRD-a u Bosni i Hercegovini Manuela Naessl je izjavila da će predloženim mjerama ne samo zgrade biti ugodnije za korisnike i minimizirati potrošnju grijanja i električne energije, već će se smanjiti i zagađenje zraka u gradu.

- EBRD sarađuje s mnogim partnerima, uključujući dvije entitetske vlade, na mjerama za smanjenje zagađenja i poboljšanja energetske efikasnosti u Bosni i Hercegovini. Dug je put pred nama, ali ovo je važan korak u pravom smjeru - dodala je Naessl. 

Kanton Sarajevo pridružio se EBRD-ovim Zelenim gradovima u februaru 2019. Okvir je osmišljen kako bi pomogao gradovima da artikulišu viziju održivog razvoja i njihove strateške ciljeve, kao i da definiraju akcije i investicije potrebne za rješavanje prioritetnih pitanja zaštite okoliša. Mreža zelenih gradova u regijama EBRD-a brzo raste i do danas su se 43 grada prijavila ovoj inicijativi.

Grad Sarajevo, sa ukupnim brojem stanovnika oko 360.000, najveći je grad u državi. Kanton Sarajevo regionalna je administrativna oblast koja obuhvata grad Sarajevo i okolicu i ima oko 450.000 stanovnika.

Od početka svojih aktivnosti u Bosni i Hercegovini 1996. godine, EBRD je u zemlji uložila 2,6 milijardi eura kroz 180 projekata, saopćeno je iz EBRD-a.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta