Bosna i Hercegovina     | 29.07.2020. 16:05 |

Nenadić i Kalem razgovarali s Naessl i Polićem o projektima u Kantonu Sarajevo

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. jula (FENA) - Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić i ministar saobraćaja KS Adi Kalem danas su prisustvovali online sastanku s direktoricom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuelom Naessl i njenim saradnikom Josipom Polićem.

Razgovaralo se o projektima koje Vlada Kantona Sarajevo realizira s EBRD-om, ali i o novim koji se planiraju u budućnosti, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

Zaključeno je da se započeti projekti realiziraju planiranom dinamikom, a posebno je napravljen napredak u oblasti saobraćaja i javnog prijevoza.

Navedeno je da je uskoro potrebno pokrenuti i implementaciju druge tranše projekta za preduzeće "Vodovod i kanalizacija", a očekuje se da će uskoro biti usvojen i Akcionog plan "Zeleni gradovi", koji je između ostalog, u vezi sa Studijom urbanih ventilacionih koridora i uticaja visokih zgrada u KS.

Na zahtjev premijera Nenadića, EBRD će podržati operativne kapacitete za realizaciju ovog akcionog plana i to kroz saradnju s Austrijom kao donatorom.

Tokom sastanka je najavljeno da će oni zajednički angažirati konsultanta - inženjera građevine za realizaciju projekata. Na prijedlog premijera Nenadića, dogovoreno je da se do kraja sljedećeg mjeseca sastane koordinacija, kako bi se razgovaralo o brojnim projektima koje je ova Vlada nastavila.

Na taj način bi se zajednički koncentrirali postojeći kapaciteti iz UNDP-ja, EBRD-a i to kroz direktnu podršku delegacije Evropske unije i bilateralnih donatora u BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana