Svijet     | 30.07.2020. 12:15 |

Dnevni broj zaraženih u Indiji po prvi put nadmašio 50.000 ljudi

FENA Internet

NEW DELHI, 30. jula (FENA) - Indija je u četvrtak izvijestila po prvi put o više od 50.000  zaraženih u jednom danu, u cifri potaknutoj naglim skokom broja zaraza u ruralnim regijama u vrijeme dok vlada dodatno ublažava restrikcije na kretanje i trgovinu.

U proteklih 24 sata izviješteno je o 52.123 novozaraženih, sudeći po podacima savezne službe za javno zdravstvo, čime je ukupan broj zaraženih porastao na skoro 1,6 miliona.

Još 775 ljudi preminulo je od stanja povezanih s Covid-19 tokom istog perioda, povećavajući ukupan broj umrlih na nešto manje od 35.000 – što je niska cifra u odnosu na ukupan broj zaraženih, ali pokazuje slabe znake popuštanja.

Iako veliki gradovi poput New Delhija i Mumbaija registruju smanjeni broj slučajeva, broj zaraza u ruralnim područjima nastavlja s naglim rastom, izazivajući uzbunu među ekspertima koji strahuju da krhki zdravstveni sistemi u tim regijama neće biti u stanju da se nose s tim ciframa.

Indija ima treći po veličini broj zaraženih u svijetu, iza Sjedinjenih Država i Brazila. Ona ima skoro 20 puta više slučajeva od Kine, koja ima sličan broj stanovnika i gdje je virus uočen po prvi put krajem prošle godine.

New Delhi je objavio treću fazu ublažavanja restrikcija koje imaju za cilj spriječiti širenje virusa. Policijski sat tokom noći bit će ukinut od 1. augusta a nekim fitnes centrima bit će dopušteno ponovno otvaranje, ali će škole, kina i barovi ostati zatvoreni.

Restrikcije, koje su uključivale skoro potpunu blokadu dešavanja u zemlji tokom skoro tri mjeseca, naškodile su malim firmama u, ipak, dominantno siromašnoj zemlji.

Potrošački zahtjevi pokazuju slabe znake jačanja uoči indijske praznične sezone, tokom koje oni značajno porastu, prenosi Reuters.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'