Bosna i Hercegovina     | 30.07.2020. 13:39 |

Dizdarević: Bajram nas podučava odricanju od svih ljudskih svojstava

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 30. jula (FENA) – Kurban-bajram ili Bajram žrtve podučava nas najljudskijoj mogućoj vrijednosti, odnosno vrijednosti žrtvovanja za drugog – istakao je u izjavi za Fenu zenički muftija hafiz dr. Mevludin ef. Dizdarević, koji će sutra ujutro u Sultan Ahmedovoj džamiji u Zenici (Čaršijska) predvoditi bajram-namaz te govoriti hutbu na centralnoj svečanosti obilježavanja Kurban-bajrama u Muftiluku zeničkom.

Allah nas je podario da dočekamo Kurban-bajram, ali, podsjeća Dizdarević, ovo će biti drugi, a prvi kurbanski bajram koji dočekujemo u situaciji pandemije koronavirusa.

-To je jedan veliki izazov za sve nas i prilika da naučimo puno o sebi i o drugima. Kubran-bajram ili Bajram žrtve, kako se u islamskoj tradiciji oslovljava, jeste bajram koji nas na neki način podučava i najljudskijoj mogućoj vrijednost, a to je odricanje od egoizma i svih ljudskih svojstava - naveo je muftija Dizdarević.

Bajram žrtve nas, ističe on, podučava da te vrijednosti trebamo nadići i da se na neki način treba boriti protiv svog egoizma, samoljublja, želje da doprinosimo samo sebi, protiv pohlepe. Pohlepa je na neki način postala, upozorava, predominantno obilježje našeg vremena, ali Poslanikov hadis napominje da je Kurban bajram i "prilika da damo od sebe za sebe, od dunjaluka za ahiret, od svog tijela, ako hoćete, za svoju dušu“.

-Nama, muslimanima, mora biti jasno da, ukoliko je samo meni dobro, to ne znači da je dobro drugima. Protiv takvih se vrijednosti moramo boriti na svaki mogući način - poručio je Dizdarević.

Islamska zajednica Bosne i Hercegovine, kaže on, poduzima značajne korake, upućuje instrukcije i preporuke džematlijama kako bi se spriječilo širenje koronavirusa na najmanju moguću mjeru.

Zbog toga će se reducirati boravak u džamiji, a džematlijama je i preporučeno da na bajram-namaz donesu svoje sedžade te i da abdeste izvan džamijskih prostora, koji će biti i zabranjeni za abdeste.

Preporuka džematlijama će biti da se na javnim prostorima zadržavaju što je manje moguće, da se ne čestita bajram na način grljenja, ljubljenja sa ljudima koji su im daleki, nepoznati ili manje poznati.

-Na taj ćemo način pokušati sačuvati zdravlje naših džematlija. Ima izreka: Navika je muka, a odvika 100 muka. U tom pogledu, mi imamo određene kulturološke navike, ponašanja u ovakvim situacijama, ali je jako važno da razumijemo da je, sada, vanredna situacija. U vanrednim se okolnostima moramo manje ponašati u skladu sa kulturološkim navikama, a više u skladu s racionalnim nalozima koje nam upućuju medicinske i druge kompetentne osobe - kaže Dizdarević.

Zbog svega navedenog, napominje, a nakon mnogo vremena, odgođena je i ovogodišnja centralna vjersko-kulturna manifestacija "Lastavica 2020“, koja se u nedjelju, 2. augusta trebala održati na platou Lastavice, koji se nalazi na tromeđi Zenice, Zavidovića i Kaknja.

-Naravno, Lastavica je dio naše tradicije, identiteta, ona je i svjedok našeg postojanja te višestoljetne, čak bih rekao i milenijske tradicije življenja islama na ovim prostorima. Ona je i dokaz da smo mi prešli i prošli od bogumilskog zborišta do muslimanskog dovišta. Ali, unatoč tome, mi procjenjujemo da je zdravlje naših džematlija najvažnije - podvlači Dizdarević.

Napominje kako će u reduciranoj formi, u džamiji u Seocima, održati Lastavičku dovu, jer je ta dova simbol Lastavice, održati i ovogodišnju Lastavicu. 

-Procijenjeno je da bi održavanje centralne manifestacije, koja gore okupi i do 10.000 ljudi te bez obzira što je to veliki i otvoreni prostor, potencijalno moglo ugroziti zdravlje posjetioca. A brigom za zdravlje, mi ne govorimo da je nas strah, nego govorimo da smo odgovorni za drugog. Nošenjem maske, poštivanjem drugih propisanih mjera, mi ne iskazujemo strah, nego želimo pokazati da smo odgovorni za druge osobe te pokazujemo i da nismo egoisti, samoljubivi i da nas nije briga samo za svoje zdravlje - napominje Dizdarević.

Ovim potezom, kaže, žele pomoći i medicinskim radnicima, ali i svojim ljudima i samim sebi da se što uspješnije izbore sa pandemijom koronavirusa.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo