Bosna i Hercegovina     | 30.07.2020. 13:50 |

Sindikat - Građevinski radnici svakodnevno na poslu izloženi opasnosti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. jula (FENA) - Samostalni sindikat građevinarstva i industrije građevinskog materijala (IGM) BiH izjavio je saučešće porodicama nastradalih radnika koji su izgubili živote radeći u izuzetno teškim uslovima - saopćeno je iz tog sindikata.

Ovo je, kako navode iz ovog sindikata, još jedan dokaz da se pod hitno treba pristupiti socijalnom dijalogu u vezi s donošenjem zakona o zaštiti i zdravlju na radu, jer se taj zakon nije mijenjao od 1990. godine.

- Svjedoci smo da se u zadnjih par godina zbog neadekvatne zaštite radnika od poslodavaca u realnom sektoru sve više dešavaju nesreće sa smrtnim posljedicama. Činjenica je da se radnici u realnom sektoru plaše organizovanja sindikata, tako da Sindikat građevinarstva i industrije građevinskog materijala BiH nema tačne i pouzdane informacije o kršenju prava radnika u sektoru građevinarstva - navodi se u saopćenju.

Sindikat građevinarstva i IGM je pozvao nadležne institucije da se aktivno uključe u rješavanje problema s kojima se suočavaju građevinski radnici, jer su svakodnevno izloženi opasnosti obavljajući svoje radne zadatke, kako bi sebi i svojim porodicama obezbijedili uslove za egzistenciju, saopćeno je iz tog sindikata.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu